ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιοι θα επιστρέψουν μόνο το 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής

09:00 - 24 Δεκ 2020 | Οικονομία
Ποιοι θα επιστρέψουν μόνο το 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής
«Κούρεμα» έως και 50% σκέφτεται να φέρει στους πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής το οικονομικό επιτελείο.

Δηλαδή, πρόκειται για μία σκέψη που βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών και αφορά τις επιστρεπτέες προκαταβολές 1,2 και 3.

Υπενθυμίζεται ότι στους τρεις πρώτους κύκλους των επιστρεπτέων προκαταβολών δεν υπήρχε μη επιστρεπτέο ποσό της τάξεως του 50%, αλλά 30% ή 40% κι αυτό υπό περιπτώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μισό ποσό που έλαβαν οι επιχειρήσεις στους τρεις πρώτους κύκλους των επιστρεπτέων προκαταβολών δε θα επιστραφεί ποτέ στο κράτος, υπό την προϋπόθεση όμως ότι είχαν πτώση τζίρου το 2020, αλλά η πτώση του τζίρου θα συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες του 2021 και φυσικά, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Για παράδειγμα, μία επιχείρηση που έλαβε στην πρώτη επιστρεπτέα προκαταβολή 5.000 ευρώ, στη δεύτερη 8.000 ευρώ και στην τρίτη 7.000 ευρώ και έχοντας λάβει συνολικά 20.000 ευρώ, με βάση το σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, δε θα επιστρέψει στο κράτος τις 10.000 ευρώ.

Το σχέδιο δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα και θα συζητηθεί μετά τον ερχόμενο Μάρτιο με τους θεσμούς, καθώς θα πρέπει να πάρει και την ανάλογη έγκριση.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Ιανουαρίου θα ανοίξει ο 5ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής με βάση την πτώση τζίρου στο τετράμηνο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2020.

Δεδομένου του ότι από τις αρχές Νοεμβρίου η χώρα βρίσκεται σε lockdown, οι πληττόμενοι και άρα δικαιούχοι της 5ης Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Και τα ποσά της 5ης επιστρεπτέας προκαταβολής αναμένεται να είναι επιστρεφόμενα μόνο κατά 50%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.