ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα... φιλοσοφία στο «πακέτο» στήριξης της οικονομίας

09:08 - 29 Δεκ 2020 | Οικονομία
Νέα... φιλοσοφία στο «πακέτο» στήριξης της οικονομίας
Επενδύοντας στους εμβολιασμούς και σε μια συνακόλουθη σταδιακή επανεκκίνηση της κανονικότητας, αλλά και έχοντας υπόψιν ότι απαιτείται προσεκτική διαχείριση των δημοσιονομικών καθώς οι θεσμοί καραδοκούν, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιλέγει τις στοχευμένες παρεμβάσεις ανά κλάδο και την εξατομίκευση των μέτρων στήριξης για το επόμενο διάστημα. Ουσιαστικά, φαίνεται ότι εγκαταλείπονται οι οριζόντιες παρεμβάσεις και με οδηγό την πορεία των τζίρων όπως καταγράφονται στις πλατφόρμες της ΑΑΔΕ, αλλά και κριτήρια βιωσιμότητας, θα προχωρήσει σε «ενέσεις» ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Έτσι, μέτρα τόνωσης της ρευστότητας, παροχή επιδοτήσεων, φοροαπαλλαγών, φορολογικών ρυθμίσεων και κουρέματα χρεών ακόμη δεν θα γίνουν άκριτα, αλλά στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων για το οικονομικό προφίλ των εταιρειών και τη συμβολή τους στην απασχόληση.

Όπως είπε και τη Δευτέρα σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην πρωινή ζώνη της ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης «τα μέτρα στήριξης για την έξοδο από την κρίση θα είναι πιο εξατομικευμένα. Προτεραιότητα  θα δοθεί στις επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί ισχυρά πλήγματα και έχουν πρόβλημα επιβίωσης οι ίδιες ή οι θέσεις εργασίας που συντηρούν. Για να μην επωφεληθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές αλλά όσοι πράγματι κινδυνεύουν».

Στο μεταξύ στο τραπέζι βρίσκονται και αναμένεται μετά τις γιορτές και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας να εξεταστούν τα εξής:

- Στοχευμένες ρυθμίσεις οφειλών για όσους έχουν πληγεί και έχουν συσσωρεύσει χρέη  κατά τη περίοδο της πανδημίας από το Μάρτιο και μετά. Να σημειωθεί ότι πολλές υποχρεώσεις έχουν ανασταλεί έως και τον Απρίλιο και στη συνέχεια μπορούν να αποπληρωθούν σε 12 άτοκες η 24 έντοκες δόσεις. Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να δώσει τη δυνατότητα για πιο «γενναίες» ρυθμίσεις  ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και την ένταση και έκταση των ζημιών που έχει υποστεί από την πανδημία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες το μέτρο θα μπει στην ατζέντα των συζητήσεων με τους θεσμούς στην αξιολόγηση του Φεβρουαρίου.

-  Παροχή φθηνής ρευστότητα από το δημόσιο μέσα από νέους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής αλλά και διαγραφής του 50% του δανείου που έλαβαν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες στους τρείς πρώτους γύρους. Βέβαια αναμένεται να μπουν όροι για το «χάρισμα» του 50%. Έχουν να κάνουν με το συντελεστή κινδύνου που αντιμετωπίζει η επιχείρηση αλλά και το δείκτη απασχόλησης. Παράλληλα στο μέτωπο της ρευστότητας η κυβέρνηση ποντάρει και στα κονδύλια από το Ευρωπαικό Ταμείο Ανάκαμψης, τα εγγυοδοτοτικά προγράμματα από την ΕΤΕπ και το ειδικό ταμείο για τον COVID-19. Παράλληλα εξετάζεται η κρατική συνδρομή στην κάλυψη των τόκων δανείων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με αυστηρές προϋποθέσεις. Η στήριξη θα έχει τριπλό στόχο: να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αποσβέσουν τις ζημιές από την πανδημία, να δώσει τις αναγκαίες ταμειακές ανάσες και να κινητοποιήσει την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχονισμό τους προστατεύοντας και ενισχύοντας ταυτόχρονα τις θέσεις εργασίας.   

- Μειώσεις φόρων με εστίαση στην κατάργηση η τον περιορισμό της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους και το 2021 καθώς και ειδικές εκπτώσεις για επενδυτικές δαπάνες και αποσβέσεις πάγιων στοιχείων. Επίσης έμφαση θα δοθεί στην επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους σε επιχειρήσεις αιχμής για στήριξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Γιώργος Αλεξάκης
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις 09:13 - 29 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.