ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

DBRS για Ταμείο Ανάκαμψης: «Καταλύτης» της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας

23:37 - 25 Ιαν 2021 | Οικονομία
DBRS για Ταμείο Ανάκαμψης: «Καταλύτης» της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας
Στις δημόσιες επενδύσεις, που αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, στέκεται ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, DBRS, καθώς όπως αναφέρει θεωρούνται «καταλύτης» επιτάχυνσης της ανάκαμψης των οικονομικών του ευρωπαϊκού Νότου.

Ειδικότερα, η DBRS θεωρεί ότι πλέον υπάρχει η απαιτούμενη ευρωπαϊκή πολιτική υποστήριξη για δημόσιες επενδύσεις και τα κονδύλια της ΕΕ, που θα διοχετευθούν στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στη ζήτηση και στο ΑΕΠ των χωρών αυτών χωρίς αρνητικά αποτελέσματα για τα δημοσιονομικά τους δεδομένα.

Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης σημειώνει στην ανάλυσή του ότι ειδικά οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου περιόρισαν τις επενδυτικές δαπάνες μετά το 2009 προκειμένου να εξισορροπήσουν τα δημόσια οικονομικά τους.

Τονίζει, δε, πως συνολικά τα κράτη μέλη της του Ευρωπαϊκού Νότου αναμένεται να λάβουν το μεγαλύτερο μερίδιο των επιδοτήσεων της ΕΕ, ύψους περίπου 155 δισεκατομμυρίων.

Σύμφωνα με την DBRS, η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα επωφεληθούν περισσότερο καθώς θα λάβουν πόρους που αναλογούν στο 9% και 6% του ΑΕΠ τους. Οι δημόσιες επενδύσεις από αυτά τα κονδύλια μπορούν να βοηθήσουν τη σταθεροποίηση των οικονομιών τους και τη σύγκλιση τους με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην ίδια έκθεση η DBRS υπογραμμίζει ωστόσο ότι θα μπορούσαν να προκύψουν προβλήματα σε περίπτωση που οι κυβερνήσεις επιδείξουν αδυναμία να απορροφήσουν πόρους της ΕΕ, κάτι που σύμφωνα με τον καναδικό οίκο αξιολόγησης έχει συμβεί στο παρελθόν.

Σε αυτό το πλαίσιο η DBRS εφιστά την προσοχή στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την υιοθέτηση σαφούς ρυθμιστικού πλαισίου καθώς σε διαφορετική περίπτωση ένα ασταθές ή αδύναμο ρυθμιστικό περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην προσέλκυση επενδύσεων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.