ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γεμάτη πληρωμές η τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου-Ποιοι έχουν λαμβάνειν

09:05 - 26 Ιαν 2021 | Οικονομία
Γεμάτη πληρωμές η τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου-Ποιοι έχουν λαμβάνειν
Διανύουμε την τελευταία εβδομάδα του πρώτου μήνα του 2021 και πλήθος πληρωμών είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί από το κράτος. Ήδη ξεκίνησε η πληρωμή των συντάξεων Φεβρουαρίου, ενώ αναμένεται να καταβληθούν στους δικαιούχους το επίδομα θέρμανσης, η αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων, η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 και τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ.

Πιο συγκεκριμένα:

Συντάξεις

Όπως προαναφέραμε, ήδη έχουν ξεκινήσει οι καταβολές των συντάξεων Φεβρουαρίου, καθώς χθες, Δευτέρα (25/1) πληρώθηκαν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε μονό αριθμό (1,3,5,7,9).

Σήμερα, Τρίτη (26/1) πληρώνονται οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε ζυγό αριθμό (0, 2, 4, 6, 8), ενώ παράλληλα θα καταβληθούν και οι συντάξεις ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ. Ακόμη, την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δημοσίου, ΕΤΑΤ, ΝΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Την ίδια ημέρα (28/1) ο ΟΠΕΚΑ θα πληρώσει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, ενώ επίσης θα πληρωθούν και τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών), αλλά και οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος.

Επίδομα θέρμανσης

Εντός αυτής της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης σε 692.879 δικαιούχους, για τους οποίους έχει εγκριθεί η αίτηση, αρκεί να έχουν πραγματοποιήσει δαπάνες διπλάσιες του επιδόματος έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Θα πραγματοποιηθούν πληρωμές ύψους 60 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 110 εκατ. ευρώ, που υπολογίζεται ότι θα χορηγηθούν συνολικά στους δικαιούχους.

Το ύψος του επιδόματος για αγορές επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης καθορίζεται στο ποσό των 220 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης έχει οριστεί για κάθε οικισμό της χώρας, στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου. Το ποσό που προκύπτει προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Το ύψος του επιδόματος κινείται από 80 και φτάνει τα 650 ευρώ ανάλογα το νοικοκυριό.

Δώρο Χριστουγέννων

Κατά πάσα πιθανότητα την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου θα καταβληθεί από το κράτος η αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων για τον μήνα Δεκέμβριο, σε όσους εργαζόμενους ήταν σε αναστολή εργασίας.

Υπενθυμίζεται πως στις 21 Δεκεμβρίου το κράτος πλήρωσε σε 1.060.434 εργαζόμενους το τμήμα του Δώρου, που αναλογεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής σύμβασης εργασίας για την περίοδο 1η Μαΐου έως 30 Νοεμβρίου.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5

Αύριο, Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η καταβολή της ενίσχυσης στους πρώτους δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5.

Συνολικά, από την προκαταρτική ανάλυση των δηλώσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, προκύπτει ότι από τις 732.968 επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει οριστική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δικαιούχοι είναι οι 361.888.

Το ανώτατο όριο ενίσχυσης ανέρχεται στις 100.000 ευρώ, ανάλογα με την πτώση τζίρου που παρουσιάζει η επιχείρηση κατά τους μήνες Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο του 2020, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου έτους.

Δικαιούχοι είναι όσοι επαγγελματίες και όσες επιχειρήσεις είχαν μείωση τζίρου άνω του 20% το διάστημα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2020.

Συνολικά, η διαθέσιμη χρηματοδότηση από τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 ανέρχεται στα 1,5 δισ. ευρώ. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 λήγει την Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2021.

Προνοιακά επιδόματα

Την καταβολή του επιδόματος παιδιού Α21, για όσους έχουν υποβάλλει αίτηση και εγκρίθηκε μέχρι 15 Ιανουαρίου 2021, και την καταβολή του επιδόματος ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για 2.978 δικαιούχους, που δεν πληρώθηκαν, περιλαμβάνει η πληρωμή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή.

Ειδικότερα, την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου ο ΟΠΕΚΑ θα πληρώσει το επίδομα γέννησης, τα Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), το Επίδομα Στέγασης, το Στεγαστικής Συνδρομής, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, τη «Σύνταξη Υπερηλίκων του ν. 1296/1982», το Επίδομα Ομογενών, τη «Συνεισφορά Δημοσίου του ν. 4605/2019», το επίδομα παιδιού Α21 και το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών 2019 και 2020.

Αριστοτέλης Παππάς

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.