ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εν αναμονή «βαθιάς» ύφεσης για την Ελλάδα η Wood

15:23 - 29 Ιαν 2021 | Οικονομία
Εν αναμονή «βαθιάς» ύφεσης για την Ελλάδα η Wood
Ο οίκος αξιολόγησης Wood σε νέα του ανάλυση για την ελληνική οικονομία αναφέρει πως το γ’ τρίμηνο το ΑΕΠ ήταν ελαφρά πάνω από τις προσδοκίες χάρη στην κατανάλωση των νοικοκυριών. Οι μηνιαίες μετρήσεις, όμως, υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος το 4ο τρίμηνο και κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει αδύναμη και το πρώτο.

Ως αποτέλεσμα η Wood περιμένει ότι θα υπάρξει «βαθιά» ύφεση στο πραγματικό ΑΕΠ έως το 2ο τρίμηνο του 2021. Σε ετήσια βάση, πάντως, ο οίκος αναμένει ύφεση 10% για το 2020, με πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,6% το 2021 και 5,3% το 2022.

Σύμφωνα με τη Wood, η ελληνική οικονομία υποφέρει από βαθιές και παρατεταμένες διαταραχές στην τουριστική βιομηχανία, αλλά επωφελείται αυξανόμενα από τις ροές ξένων επενδύσεων και τη βελτίωση του βιομηχανικού τομέα.

Ο οίκος αξιολόγησης περιμένει ο αριθμός των τουριστών, που θα έρθουν στη χώρα φέτος, να αντιστοιχεί στο 1/3 αυτών του 2019.

Από την άλλη πλευρά, πιστεύει ότι τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και οι ξένες επενδύσεις θα οδηγήσουν τις αντίστοιχες δαπάνες σε υψηλότερα επίπεδα, αν και οι ισολογισμοί των επιχειρήσεων θα παραμείνουν αδύναμοι.

Κατά τη Wood, το δημοσιονομικό αλλά και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να παραμείνουν υψηλά σε σχέση με το ΑΕΠ, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να μη δούμε πολύ περιορισμό τους το 2021 αλλά και το 2022.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.