ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προνόμια φοροαπαλλαγών σε διπλωμάτες

14:29 - 13 Αυγ 2007 | Οικονομία
Την απαλλαγή από το ΦΠΑ της παράδοσης αγαθών και της παροχής υπηρεσιών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των ρυθμίσεων των διπλωματικών και Προξενικών σχέσεων και για τις ανάγκες των εγκατεστημένων στην Ελλάδα διεθνών οργανισμών ή των γραφείων αυτών και του προσωπικού τους αποφάσισε το Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, δικαιούχοι απαλλαγής από το ΦΠΑ είναι:

α) οι διπλωματικές και προξενικές αρχές, οι οποίες είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα, οι διπλωματικοί και προξενικοί υπάλληλοι αυτών καθώς και το αλλοδαπό διοικητικό και τεχνικό προσωπικό τους, κατά την παράδοση αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών που πραγματοποιούν στα πλαίσια των ρυθμίσεων των διπλωματικών και προξενικών σχέσεων,

β) οι διεθνείς οργανισμοί ή τα γραφεία αυτών που είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα καθώς και τα μέλη του προσωπικού αυτών για την απόκτηση αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών που πραγματοποιούν για τις ανάγκες τους.

Προκειμένου για υπηρεσίες τηλεπικοινωνιακής εξυπηρέτησης, διανομής ηλεκτρικού ρεύματος και αερίου, η απαλλαγή παρέχεται μόνο εφόσον πραγματοποιούνται μέσω συσκευών ή μετρητών, η χρήση ή η εγκατάσταση των οποίων έχει προηγούμενα δηλωθεί στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών και στους οικείους προμηθευτές.

Η απαλλαγή του ΦΠΑ χορηγείται με τους παρακάτω όρους και προϋποθέσεις:

1.Τα αγαθά που αγοράζουν ή οι υπηρεσίες που δέχονται τα δικαιούχα απαλλαγής πρόσωπα του άρθρου 1 της παρούσας, πρέπει να προορίζονται αποκλειστικά για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών τους ή για κάλυψη των ατομικών και οικογενειακών αναγκών αυτών καθώς και του προσωπικού τους.

2.Τα αγαθά που αγοράζονται ή οι υπηρεσίες που λαμβάνονται κάθε φορά πρέπει να είναι σε λογικές ποσότητες ή να κρίνονται απολύτως απαραίτητες, ώστε να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες τους.

3.Τα μέλη των διπλωματικών και προξενικών αποστολών και το προσωπικό των μελών των διεθνών οργανισμών, τα οποία υπηρετούν στην Ελλάδα, δικαιούνται της απαλλαγής μόνον εφόσον είναι κάτοχοι της ΚΑΡΤΑΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΦΠΑ καθώς και του ΔΕΛΤΙΟΥ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΦΠΑ και σύμφωνα με το αναγραφόμενο σε αυτά ελάχιστο ή μηδενικό όριο απαλλαγής .

4.Οι διεθνείς οργανισμοί ή τα γραφεία αυτών που είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα να έχουν εξομοιωθεί με διπλωματική αποστολή, ως προς τα προνόμια και τις ατέλειες, με βάση είτε τη συμφωνία έδρας, είτε το καταστατικό του κάθε διεθνούς οργανισμού ή γραφείου, ανάλογα με την περίπτωση.

5.Ειδικά, για τους αναγνωρισμένους στην Ελλάδα διεθνείς οργανισμούς που είναι εγκατεστημένοι σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, ενδεχόμενη απαλλαγή από το ΦΠΑ, θα εξετάζεται, ανάλογα με την περίπτωση (σε ad hoc βάση), από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών.

6.H παρούσα απόφαση δεν αφορά συναλλαγές μέσω του διαδικτύου.

Οσον αφορά το όριο απαλλαγής αποφασίζεται:

1.Το εκάστοτε ισχύον ελάχιστο ή μηδενικό όριο απαλλαγής καθορίζεται ανάλογα και με την επιφύλαξη των όρων της αμοιβαιότητας από το Υπουργείο Εξωτερικών.

2.Ειδικά, για τους εγκατεστημένους στην Ελλάδα διεθνείς οργανισμούς ή τα γραφεία αυτών και τα μέλη του προσωπικού τους ορίζεται ελάχιστο όριο, για απαλλαγή από το ΦΠΑ, το ποσό των εκατό (100) ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του φόρου, ανά τιμολόγιο.

3.Όταν η παράδοση αγαθών ή η λήψη υπηρεσιών υπερβαίνουν το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του φόρου, ανά τιμολόγιο, απαιτείται έγγραφη προέγκριση της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εν λόγω συναλλαγές.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.