ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πώς λειτουργεί το δάνειο μέσω των πρώτων κύκλων

09:45 - 12 Μαρ 2021 | Οικονομία
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πώς λειτουργεί το δάνειο μέσω των πρώτων κύκλων
Δυνατότητα σε όσους έκαναν χρήση των τριών πρώτων φάσεων των επιστρεπτέων προκαταβολών να λάβουν ένα δάνειο με σχετικά υψηλό επιτόκιο για την κάλυψη αναγκών ρευστότητας δίνει το οικονομικό επιτελείο μετά και τις χτεσινές (11/3) ανακοινώσεις.

Ουσιαστικά το μέτρο αφορά επιχειρήσεις που κυριολεκτικά έχουν στεγνώσει και χρειάζονται κάποια πρώτα «καύσιμα» για να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους χωρίς να έχουν πρόσβαση στις τράπεζες.

Έτσι ποσοστό 35% επί της ενίσχυσης, που έλαβε ο κάθε επαγγελματίας στο πλαίσιο των επιστρεπτέων προκαταβολών 1,2 και 3, θα δίνεται στον επαγγελματία ή στην επιχείρηση με τη μορφή πιστωτικού σημειώματος για να μπορεί να συμψηφιστεί με φόρους και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, που θα πρέπει να πληρωθούν ακόμη και μέσα στο 2021. Βέβαια, πρόκειται για νέο δάνειο που έρχεται να προστεθεί στις ήδη πολλές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων.

Έτσι π.χ. μια επιχείρηση πήρε από τους 3 πρώτους γύρους επιστρεπτέας προκαταβολής, συνολικά 50.000 ευρώ, αλλά αυτήν τη στιγμή το ταμείο της είναι «μείον», καταγράφοντας απώλεια τζίρου 40% την περασμένη χρονιά έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει μόνο το 50% που πήρε από τις επιστρεπτέες, δηλαδή 25.000 ευρώ, ξεκινώντας τις πληρωμές από τον Ιανουάριο του 2022.

Το δάνειο του υπουργείου Οικονομικών αντιστοιχεί στο 35% του ποσού των επιστρεπτέων, δηλαδή 17.500 ευρώ, με επιτόκιο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, θα κυμαίνεται στο 6-7%, προκειμένου να καλύψει φορολογικές- ασφαλιστικές υποχρεώσεις ως το τέλος του χρόνου. Από τον Ιανουάριο, θα πρέπει να ξεκινήσει να πληρώνει το σύνολο των 50.000 ευρώ σε ορίζοντα 5ετίας.

Το συνολικό ποσό προς επιστροφή διαμορφώνεται σε 67.500 ευρώ και βέβαια αυτό προστίθεται προφανώς στις άλλες υποχρεώσεις.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.