ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χόγιερ (ΕΤΕπ): Οι ελληνικές επιχειρήσεις επωφελούνται από τα σχέδια χρηματοδότησης

18:35 - 11 Μαϊ 2021 | Οικονομία
Χόγιερ (ΕΤΕπ): Οι ελληνικές επιχειρήσεις επωφελούνται από τα σχέδια χρηματοδότησης
«Έχουμε δει μια εξαιρετική και εντυπωσιακή πολιτική απόκριση της Ευρώπης τόσο όσον αφορά την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας όσο και στον περιορισμό των οικονομικών της επιπτώσεων».

Αυτό ανέφερε, αρχικά, στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Βέρνερ Χόγιερ.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις δράσεις της ΕΤΕπ, όπως η χρηματοδότηση των ερευνητικών εργασιών της BIONTECH και επισήμανε πως έχει δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας προς τις μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες χρειάζονται ρευστότητα σε αυτές τις δύσκολες εποχές. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως οι ελληνικές εταιρείες επωφελούνται πλήρως από αυτά τα σχέδια χρηματοδότησης.

Ειδική αναφορά έκανε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στο Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος του είναι η αύξηση της παραγωγικότητας και σημείωσε ότι «τα καλά νέα είναι ότι η ψηφιοποίηση, η ρομποτική και η τεχνολογική επανάσταση θα παίξουν σημαντικό ρόλο αν επενδύσουμε σωστά».

Αναφορικά με επόμενους στόχους, είπε ότι πρέπει τώρα να γίνει υπέρβαση μετά την καθυστέρηση λόγω της πανδημίας, με τη διάθεση πόρων προς πρωτοπόρες ιδέες και τεχνολογίες. «Να ανατρέψουμε το business as usual» είπε χαρακτηριστικά.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή, με έμφαση στις χώρες εκτός ΕΕ, σημειώνοντας παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί 40% του ηλεκτρισμού παράγεται από άνθρακα. «Πρέπει να βοηθήσουμε τις χώρες αυτές να αντεπεξέλθουν στην κλιματική αλλαγή, να προστατεύσουν τα οικοσυστήματά τους και να διασφαλίσουμε ότι οι οικονομίες είναι βιώσιμες για όλους» προέταξε. Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε πως η κλιματική και η αναπτυξιακή πολιτική πρέπει να είναι όψεις του ίδιου νομίσματος.

Επίσης, ανέφερε πως την τελευταία πενταετία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επένδυσε μεγάλα ποσά στην κλιματική αλλαγή και επισήμανε πως έχει προτείνει την αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων της, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Έτσι θα έχουμε μεγαλύτερη επίδραση προς τη δημιουργία ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης» τόνισε ειδικότερα και προέτρεψε καταληκτικά: «Τώρα είναι η στιγμή να δράσουμε».

Τελευταία τροποποίηση στις 18:41 - 11 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.