ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς «κουρεύεται» η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς

14:58 - 22 Μαϊ 2021 | Οικονομία
Πώς «κουρεύεται» η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς
Χιλιάδες μισθωτοί αναμένεται να απαλλαγούν αναδρομικά για το έτος 2020 καθώς αν και δεν έχει αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο η μείωση που έχουν υποστεί στα φορολογητέα εισοδήματά τους, λόγω αναστολών, ένταξης στο ΣΥΝ - ΕΡΓΑΣΙΑ κτλ τους φέρνει έναν ανέλπιστο μποναμά.

Το όλο θέμα αφορά μισθωτούς που το 2019 ελάμβαναν ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ ή απέκτησαν το 2020 εισοδήματα από όλες τις πηγές συνολικού ύψους άνω των 12.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το επίπεδο των 12.000 ευρώ είναι το αφορολόγητο όριο της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης

Βασική αιτία για την εξέλιξη αυτή θα είναι η σημαντική πτώση που υπέστησαν τα φορολογητέα εισοδήματά τους στη διάρκεια του 2020, εξαιτίας των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, τα οποία προέβλεπαν αναστολές συμβάσεων εργασίας ή υπαγωγή στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».

Έτσι όσοι έπεσαν κάτω από το επίπεδο των 12.000 ευρώ θα απαλλαγούν από την εισφορά, κατά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων ενώ βέβαια δε λείπουν και οι περιπτώσεις εκείνες με επιστροφές παρακρατηθέντων ποσών. Αυτό αφορά όσους υπέστησαν κρατήσεις ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και ένεκα πτώσης εισοδήματος με την τελική εκκαθάριση της δήλωσης να καταστούν δικαιούχοι πιστωτικών σημειωμάτων.

Να σημειωθεί επίσης ότι λόγω αναστολής ισχύος των τεκμηρίων ως μεθόδου προσδιορισμού φόρου κάποιοι μισθωτοί θα ξεφύγουν από το δίχτυ της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Παράλληλα φέτος εισοδήματα από άλλες πηγές, δηλαδή από ακίνητα, επιχειρήσεις ή αγροτικές εκμεταλλεύσεις, εξαιρούνται πλήρως, διά νόμου, από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Άρα ό,τι υπέρβαση υπάρχει σε εισόδημα από τα 12.000 ευρώ και αφορά άλλες πηγές αφαιρείται από την εισφορά.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 15:07 - 22 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.