ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας: Να παραμείνουν ανοιχτές οι «κάνουλες» ρευστότητας-Εύθραυστη η οικονομική ανάκαμψη

16:38 - 25 Μαϊ 2021 | Οικονομία
Στουρνάρας: Να παραμείνουν ανοιχτές οι «κάνουλες» ρευστότητας-Εύθραυστη η οικονομική ανάκαμψη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να κρατήσει ανοιχτές τις «κάνουλες ρευστότητας», καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζει να δοκιμάζεται από την πανδημία του κορoνοϊού παρά την πρόοδο των εμβολιασμών.

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, o διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Reuters, ενώ πρόσθεσε πως οι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα επανεξετάσουν τον ρυθμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) στη συνεδρίασή τους στις 10 Ιουνίου σε μια περίοδο που η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη σημειώνει εμφανή βελτίωση.

Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η οικονομική ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και, ελλείψει ενδείξεων για είσοδο σε περίοδο υψηλού πληθωρισμού στο άμεσο μέλλον, είναι πολύ νωρίς να επιβραδύνει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων η ΕΚΤ.

Με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό να παραμένουν κάτω του στόχου της ΕΚΤ για 2% στα επόμενα χρόνια, ο Στουρνάρας υποστήριξε την συνέχιση του προγράμματος αγοράς ομολόγων PEPP ύψους 1,85 τρισ. ευρώ.

«Πραγματοποιήθηκε επιτάχυνση στους εμβολιασμούς ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί στα ταξίδια, επομένως δεν μπορώ να πω πως είμαστε εκτός κινδύνου»  δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Δεν βλέπω κανένα λόγο για να κάνουμε κάποια αλλαγή (στον ρυθμό του PEPP) αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε τονίζοντας ότι το πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά μέχρι τον Μάρτιο του 2022.

Οι αγορές ομολόγων αυξήθηκαν στα μέσα Μαρτίου και ανέρχονται στα 80 δισ. ευρώ τον μήνα έκτοτε και, ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ διαμήνυσε ότι είναι πολύ νωρίς να συζητηθεί η σταδιακή μείωση των έκτακτων μέτρων, ορισμένα συντηρητικά μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ θέλουν τη μείωσή τους.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας Κλάας Κνοτ δήλωσε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι η ΕΚΤ μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία μέσω του προγράμματος APP, με το οποίο κάνει σήμερα αγορές ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ τον μήνα. Η Ελλάδα είχε εξαιρεθεί από το APP, λόγω του χαμηλού αξιόχρεού της.

Από την πλευρά του, ο κ. Στουρνάρας απέρριψε τη συζήτηση στην αγορά για μια μακρόχρονη επιστροφή του πληθωρισμού, λόγω της χωρίς προηγούμενο ενίσχυσης της οικονομίας ως απάντηση στην πανδημία, και μιας πιο ανεκτικής νομισματικής στάσης από την Fed.

Ο διοικητής της ΤτΕ δήλωσε πως η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να αλλάξει τον στόχο στα 2% φέτος, αν και οι επικεφαλής θα πρέπει να συμφωνήσουν αν θα ακολουθήσουν την Fed, η οποία αποφάσισε πέρυσι πως θα στοχεύσει σε ένα μέσο επίπεδο πληθωρισμού 2% σε βάθος χρόνου.

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε τις φωνές που ζητούν από την ΕΚΤ να κάνει τις αγορές ομολόγων πιο φιλικές στο περιβάλλον. «Η αλλαγή του κλίματος δημιουργεί μεταβλητότητα στο επίπεδο των τιμών στην οικονομία. Επομένως, πρέπει να το λάβουμε αυτό υπόψη στα μοντέλα μας και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια από τα μέσα μας για να το επηρεάσουμε, όπως με το πρασίνισμα του δικού μας χαρτοφυλακίου», σημείωσε.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:44 - 25 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.