ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξόφληση «κορονοχρεών» σε 3-6 χρόνια-Εξετάζονται οι τελικές λεπτομέρειες της ρύθμισης

08:35 - 15 Ιουλ 2021 | Οικονομία
Εξόφληση «κορονοχρεών» σε 3-6 χρόνια-Εξετάζονται οι τελικές λεπτομέρειες της ρύθμισης
Το τελικό σχέδιο για τη ρύθμιση των κορονοχρεών αναμένεται να τεθεί επί τάπητος της συζήτησης που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής των θεσμών σήμερα (15/7). Με βάση αυτό, προβλέπεται ένα σχήμα με 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις (3 χρόνια) ή σε 72 χαμηλότοκες δόσεις (6 χρόνια) μέσω των οποίων θα μπορούν να εξοφληθούν τα χρέη της πανδημίας από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα αρχικώς αναμενόμενα όπου περιγραφόταν μια λύση έως 60 δόσεις υπάρχει μια σχετική βελτίωση. Άλλωστε, πολλοί φορείς της αγοράς είχαν τονίσει ότι ο αριθμός των 60 δόσεων δεν ήταν επαρκής. Ωστόσο, μένει να αποσαφηνιστούν οι όροι ένταξης στις ρυθμίσεις, αλλά και βέβαια τα επιτόκια.

Η νέα ρύθμιση για τα  «κορονοχρέη», με βάση όσα είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην ΕΡΤ, θα καλύπτει όλη την περίοδο της πανδημίας και θα αφορά όσους μετείχαν σε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης ή ανήκουν στη διευρυμένη λίστα πληττόμενων ΚΑΔ Απριλίου

Η ρύθμισης των χρεών της πανδημίας, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, «έχει τεθεί με τους θεσμούς και ουσιαστικά έχουμε καταλήξει». «Νομίζω ότι έχουμε καταλήξει στη βέλτιστη λύση που αντιμετωπίζει το σύνολο των χρεών από το Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα» και θα αφορά στο τμήμα της κοινωνίας το οποίο πλήττεται για τις φορολογικές και για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις του, ανέφερε χθες ο κ. Σταϊκούρας.

Όπως τόνισε, θα καλύπτει όλη την περίοδο της πανδημίας  και θα αφορά όσους μετείχαν σε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης ή ανήκουν στη διευρυμένη λίστα πληττόμενων ΚΑΔ Απριλίου. Επισήμανε, επιπλέον, πως θα αφορά χρέη προς την εφορία και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Νομίζω ότι έχουμε καταλήξει στη βέλτιστη λύση που αντιμετωπίζει το σύνολο των χρεών από το Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα» τόνισε και θα αφορά στο τμήμα της κοινωνίας το οποίο «πλήττεται για τις φορολογικές και για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις του».

Υπενθύμισε ότι σήμερα ισχύει το σχήμα των 24-48 δόσεων, αλλά καλύπτει μόνο την πρώτη φάση του κορονοϊού. «Αυτό που τώρα συζητάμε και ελπίζουμε ρεαλιστικά ότι το αύριο μπορούμε να το λήξουμε θα αφορά στο σύνολο των χρεών της πανδημίας», είπε ο ΥΠΟΙΚ και ανέλυσε τις 4 κατηγορίες επιλέξιμων πολιτών και επιχειρήσεων..

Όπως ανέφερε, η νέα ρύθμιση θα αφορά:

  • Διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020.

  • Εργαζομένους που είναι σε αναστολή καθηκόντων ή στο ΣυνΕργασία

  • Για ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν κάνει δήλωση Covid

  • Ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ την περίοδο του κορονοιου.

Παράλληλα, υποστήριξε πως θα υπάρχει πρόβλεψη και για όσους είχαν ρυθμισμένες οφειλές και δέχθηκαν πλήγμα κι έχασαν ρυθμίσεις όπως αυτή των 100 δόσεων.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.