ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το βραχυπρόθεσμο ρίσκο... φρέναρε τη Fitch- Οι προβλέψεις ανάπτυξης

10:42 - 17 Ιουλ 2021 | Οικονομία
Το βραχυπρόθεσμο ρίσκο... φρέναρε τη Fitch- Οι προβλέψεις ανάπτυξης
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης διατήρησε την ελληνική οικονομία στα ίδια επίπεδα, επισημαίνοντας τα καλά σημάδια, αλλά και τις ανησυχίες της.

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, ο οίκος στέκεται ιδιαίτερα στα πολύ υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και το μεγάλο χρέος της χώρας

 Σημειώνει επίσης τα μεγάλα ελλείμματα και ουσιαστικά επιβεβαιώνει όσους περίμεναν ότι θα τηρήσει στάση αναμονής πριν δώσει ένα επιπλέον boost στην ελληνική επενδυτική βαθμίδα.
 
Άλλωστε, η πανδημία είναι παρούσα και κάθε πρόβλεψη περιέχει ρίσκο.
 
Παρόλα τα παραπάνω, ωστόσο, η Fitch εκτιμά πως η ελληνική οικονομία τα έχει πάει καλά το τελευταίο εξάμηνο και για το λόγο αυτό βελτίωσε τις προβλέψεις της για ανάπτυξη.

Ο οικος αναβαθμίζει την πρόβλεψη για το πραγματικό ΑΕΠ εφέτος στο 4,3% από 3% στη βάση της υπεραπόδοσης του πρώτου τριμήνου και του λιγότερο αρνητικού carry over από το 2020. Παράλληλα, αναμένει ότι η οικονομία θα ανακάμψει περαιτέρω το 2022 κατά 5,3% καθώς οι εκταμιεύσεις των κοινοτικών κονδυλίων θα περνούν στην οικονομία. Για το 2023 ο οίκος αναμένει ανάπτυξη 3,5%.

To βασικό βραχυπρόθεσμο ρίσκο στις προβλέψεις της Fitch είναι, η νέα έξαρση στις μολύνσεις από covid 19 να επιφέρει νέους περιορισμούς στην Ελλάδα και να αποθαρρύνει τις τουριστικές ροές τους καλοκαιρινούς μήνες. Ενα ακόμη ρίσκο είναι η επίπτωση της πανδημίας στην αγορά εργασίας όταν ολοκληρωθούν τα προγράμματα στήριξης, καθώς μια ενδεχόμενη εκτίναξη της ανεργίας μπορεί να επηρεάσει τις αναπτυξιακές προοπτικές. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.