ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε... ζυγαριά ασφάλειας- ζήτησης ο ελληνικός τουρισμός- «Κλειδί» οι εμβολιασμοί

12:46 - 17 Ιουλ 2021 | Οικονομία
Σε... ζυγαριά ασφάλειας- ζήτησης ο ελληνικός τουρισμός- «Κλειδί» οι εμβολιασμοί
Υψηλός δείκτης ασφάλειας σημαίνει υψηλή ζήτηση για διακοπές και κατά συνέπεια αγωνία για την πορεία των εμβολιασμών. Το συγκεκριμένο τρίπτυχο αποτυπώνει την κατάσταση στον τουρισμό, καθώς η Ελλάδα βαίνει προς την καρδιά του καλοκαιριού.

Όπως μεταφέρουν στο Reporter.gr παράγοντες της αγοράς οι ενδείξεις είναι θετικές, κυρίως λόγω του ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον που καταγράφεται για διακοπές στην Ελλάδα από ξένους τουρίστες, ωστόσο τα υγειονομικά δεδομένα είναι αυτά που θα κρίνουν την πορεία.  Βέβαια και πάλι αναμένεται να καταγραφούν πολλαπλές ταχύτητες σε προορισμούς αλλά και καταλύματα. Ειδικά χερσαίοι προορισμοί, καταλύματα υπερπολυτελείας για  υψηλά βαλάντια, μονάδες με υψηλό δείκτη ιδιωτικότητας αναμένεται να  έχουν καλές επιδόσεις. Ωστόσο οι μέσοι όροι, ειδικά τον περασμένο μήνα ήταν χαμηλοί, δείγμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν πολλοί.

Όπως ανέφερε στην ημερίδα «Η επόμενη μέρα του ελληνικού ξενοδοχείου αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά μέσα» που συνδιοργανώθηκε από το υπουργείο Τουρισμού και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός από τις 15 έως και τις 30 Ιουνίου η πληρότητα των ξενοδοχείων ανήλθε στο 34,5%, ποσοστό ικανοποιητικό αν σκεφτεί κανείς το ιστορικό χαμηλό όλων των προηγούμενων μηνών. Ωστόσο η αναγωγή της πληρότητας αυτής στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας ρίχνει το ποσοστό στο 28,9%, υποδεικνύοντας εν μέρει και τον αριθμό των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας που παραμένουν κλειστά, ελλείψει κρατήσεων.

«Ο ξενοδοχειακός κλάδος δίνει τη δική του μάχη για να ανακτήσει μεγάλο μέρος της τουριστικής κίνησης», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, σε κάθε περίπτωση όμως η φετινή τουριστική χρόνια συνεχίζει να μοιάζει με «κινούμενη άμμος», μην επιτρέποντας τις προβλέψεις.

Στο μεταξύ με βάση τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για τον Ιούνιο του 2021 σε η διακίνηση επιβατών κινείται κατά 423,7% υψηλότερα φέτος σε σχέση με το 2020 με τις αφίξεις από το εξωτερικό να καταγράφουν άνοδο 1250,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της προηγούμενης χρονιάς. Βέβαια υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο τουρισμός ξεκίνησε τον Ιούλιο  καθώς το επίσημο άνοιγμα των ξενοδοχειακών μονάδων συνεχούς λειτουργίας είχε οριστεί για τις 15 Ιουνίου ενώ οι μονάδες εποχικής λειτουργίας έλαβαν την άδεια να ανοίξουν παρά μόνο τον Ιούλιο.

Πάντως α συνολικά στατιστικά στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο 2021 από όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας συνεχίζουν να αποτυπώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού καταγράφοντας μία πτώση της τάξης του 2,8% σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη σεζόν ( ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών έφτασε τους 6.015.373 επιβάτες από τους 6.188.389 επιβάτες που είχαν διακινηθεί πέρυσι) Σε σχέση με το 2019 η μείωση είναι στο 72,7% με βάση το πρώτο εξάμηνο.

Οι Βρετανοί και οι Γερμανοί

Πάντως ελπίδες στον κλάδο του τουρισμού γεννά η άρση εντός των επόμενων ημερών  των περιορισμών για τους Βρετανούς ταξιδιώτες, δηλαδή της υποχρέωσης  σε καραντίνα κατά την επιστροφή στη χώρα τους. Μάλιστα όπως αναφέρεται τις τελευταίες μέρες οι κρατήσεις από Βρετανία έχουν αυξηθεί αισθητά, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.

Πάντως αυτό που μεταφέρουν στο Reporter.gr παράγοντες της αγοράς είναι ότι ο τουρισμός υψηλών απαιτήσεων πάει πολύ καλά με δεδομένο μάλιστα ότι υπάρχει και τεράστια διαθέσιμη ρευστότητα αλλά και μεγάλη επιθυμία για ταξίδι κι εμπειρίες. Βέβαια αυτό δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες καθώς ο high end τουρισμός είναι πολύ μικρό ποσοστό, σε σχέση με τη συνολική πίτα. Η τάση αυτή δείχνει και την κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθηθεί στη χώρα την επόμενη μέρα.

Από την άλλη βέβαια ήρθε η ένταξη της Ελλάδας στην "κόκκινη" γερμανική λίστα που βασικά επιβεβαιώνει πως η πορεία της πανδημίας ορίζει και την πορεία του τουρισμού, καταλήγοντας και πάλι στη σημασία των εμβολιασμών.

Τι λέει η αγορά;

Σε κάθε περίπτωση πάντως η πορεία των εμβολιασμών είναι το κριτήριο συνολικά για την εξέλιξη της χρονιάς.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Aegean, κ. Ευτύχης Βασιλάκης κατά την  γενική συνέλευση της αεροπορικής εταιρείας την Πέμπτη, η μεταβλητότητα παραμένει βασικό χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς. «Θα πρέπει να είμαστε φειδωλοί στις προβλέψεις αλλά εκτιμώ ότι τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλάκης εμπνέοντας αισιοδοξία με το γεγονός ότι η Ελλάδα παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανάκαμψης σε επίπεδο ζήτησης.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη οι προπωλήσεις και οι πωλήσεις της αεροπορικής εταιρείας για τον τον Ιούλιο φτάνουν στο 70% με 75% του 2019, κάτι που θα μπορούσε ωστόσο να διαταραχθεί από μία νέα αύξηση των διασωληνωμένων, μετά και την πρόσφατη αύξηση κρουσμάτων που παρατηρείται στην χώρα.

Αισιόδοξος, πάντως για το μέλλον εμφανίσθηκε και ο επικεφαλής της Sky Exprerss κ. Γιάννης Γρύλος πριν λίγες μέρες κατά την παρουσίαση των νέων «πράσινων» αεροσκαφών της εταιρίας τύπου ATR 72 στην Πάρο. Όπως σημείωσέ έχουμε φτάσει στο χειρότερο σημείο και απο εδώ και πέρα μόνο προς τα πάνω μπορεί να κινηθεί και ο τουρισμός.

Γιώργος Αλεξάκης - Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.