ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταϊκούρας: Έχουμε ήδη προβλέψει €4 δισ. για επιπλέον μέτρα στήριξης

10:23 - 24 Ιουλ 2021 | Οικονομία
Σταϊκούρας: Έχουμε ήδη προβλέψει €4 δισ. για επιπλέον μέτρα στήριξης
Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, «Ελλάδα 2.0», ήταν ένα από τα πρώτα 12 σχέδια που υιοθέτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα και αυτό αποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα συνεκτικό και ρεαλιστικά φιλόδοξο σχέδιο. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες θα ακολουθήσει η πρώτη εκταμίευση προς την Ελλάδα ύψους 4 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σταϊκούρας, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, The World Ahead: Gala Dinner 2021, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει «αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα» μέσα από τη διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και διέβλεψε ένα οικονομικό μοντέλο πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και φιλικό στο περιβάλλον. Ο υπουργός Οικονομικών παρέθεσε στοιχεία για την απασχόληση, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τον τουρισμό και άλλους τομείς, προκειμένου να καταδείξει ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει από την κρίση.

«Έχουμε ένα καλό σημείο εκκίνησης για τη μετά πανδημία εποχή», υποστήριξε ο κ. Σταϊκούρας, υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ανάπτυξη τουλάχιστον 3,6% το 2021. «Εύχομαι να αναθεωρήσουμε αυτήν την πρόβλεψη», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η αγορά «βλέπει» ανάπτυξη έως και 5% το τρέχον έτος στην Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανές περαιτέρω δυσμενείς επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από το ρίσκο που συντηρείται στον τουρισμό, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προβλέψει 4 δισ. ευρώ για επιπλέον μέτρα στήριξης τους επόμενους μήνες, αν χρειαστούν ανάλογα με την πορεία της πραγματικής οικονομίας.

«Το γεγονός και μόνο ότι βρισκόμαστε εδώ, με φυσική παρουσία, στην εκδήλωση του Economist είναι μια απόδειξη για την πρόοδο που έχουμε επιτύχει και η οποία θα πρέπει να μας δίνει αυτοπεποίθηση», σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος προέβλεψε ανάπτυξη άνω του 4,5% στην Ευρωζώνη το 2021. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον καταλυτικό ρόλο της ΕΚΤ, στο επίπεδο της νομισματικής πολιτικής, προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στο έργο της επιτροπής «Ελλάδα 2021» επικέντρωσε την ομιλία της η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, Πρέσβυς εκ Προσωπικοτήτων και πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»Τόνισε ότι η επιτροπή είχε συμφωνήσει πως δεν θα εστιάσει μόνο στην επέτειο, αλλά και στο ότι αυτή η χρονιά πρέπει να είναι επίσης μια χρονιά επανεκκίνησης, ανασυγκρότησης, επαναθεμελίωσης για την Ελλάδα. Επεσήμανε ότι ο εορτασμός των 200 χρόνων έπρεπε να αφορά όλη τη χρονιά, και όχι μόνο ορισμένα ορόσημα, όλους τους Έλληνες, της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και όλη την κοινωνία. Τόνισε ότι η επιτροπή δεν χρηματοδοτήθηκε από το κράτος, αλλά βασίστηκε σε χορηγίες και δωρεές. Αναφέρθηκε στο Φόρουμ για το 2040 που οργανώνεται στο πλαίσιο των δράσεων της επιτροπής, όπου παραγωγικοί φορείς της χώρας κάνουν προβλέψεις και προτάσεις για το μέλλον της χώρας. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της λαϊκής παράδοσης, του εναλλακτικού τουρισμού και των τοπικών προϊόντων για την ανάπτυξη της Ελλάδας. Τέλος, αναφέρθηκε σε δράσεις της επιτροπής υπέρ του εθνικού συστήματος υγείας, μεταξύ άλλων, αλλά και στις ευκαιρίες που πρέπει να δοθούν στους νέους ανθρώπους για να παραμείνουν στην Ελλάδα.

Μέσα από την πανδημία βλέπουμε πάλι το κράτος να παίζει έναν σημαντικό ρόλο, θέτοντας τους κανόνες για το τι πρέπει να γίνει, τόνισε ο Κώστας Αξαρλόγλου, Πρύτανης και καθηγητής διεθνών επιχειρηματικών σχέσεων, Alba Graduate Business School, The American College of Greece. Επεσήμανε ότι τα lockdown μας έκαναν να δούμε και πάλι τη σημασία των ανθρώπινων σχέσεων αλλά και της τεχνολογίας και του τόπου. Αναφερόμενος στην έννοια του τόπου, εξήγησε ότι αφ’ ενός μπορεί κανείς να επικοινωνήσει πλέον εύκολα με όλον τον κόσμο, αλλά και ότι πρέπει να αναδείξουμε τη σημασία του δικού μας τόπου σε όλον τον κόσμο. Αναφέρθηκε στην περίφημη ρήση του Μακρυγιάννη, ότι πρέπει να πάμε από το εμείς στο εγώ, και σχολίασε ότι μόνο έτσι συνηθισμένοι άνθρωποι μπορούν να κάνουν ασυνήθιστα πράγματα. «Πάμε σε μια εποχή όπου η αξία και οι συμπεριφορές θα είναι πιο σημαντικές από τις δεξιότητες», υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Αξαρλόγλου.

Η Ελλάδα είναι μια από τις πιο φιλικές και φιλόξενες χώρες στον κόσμο, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Henley & Partners Christian H. Kälin. Έδωσε έμφαση στην κλιματική αλλαγή, που προκαλεί και θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες μετακινήσεις πληθυσμών. Η Ελλάδα είναι σε μια θέση-κλειδί, επεσήμανε, και είναι «εκτεθειμένη» για γεωγραφικούς και ιστορικούς λόγους, προσθέτοντας ότι μπορεί να παίξει έναν ηγετικό ρόλο στην περιοχή. Επίσης, τόνισε την αναγκαιότητα μιας πολιτικής για την προσφυγική κρίση αλλά και για τη μετακίνηση επενδυτών και επιχειρηματιών. «Χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη μετανάστευση ανθρώπων που συνεισφέρουν θετικά στην οικονομία και την κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο της Κίνας στον σύγχρονο κόσμο, στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αυτό θέτει, αλλά και στο πώς μπορούν μικρές χώρες, όπως η Ελλάδα, να εκμεταλλευθούν αυτό το γεγονός, δίνοντας ως παράδειγμα το λιμάνι του Πειραιά.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:06 - 24 Ιουλ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.