ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ολοκληρώθηκε η διασύνδεση των συστημάτων φυσικού αερίου Ελλάδας - Τουρκίας

14:21 - 04 Σεπ 2007 | Οικονομία
Ολοκληρώθηκε, την προηγούμενη εβδομάδα, η διασύνδεση των εθνικών συστημάτων φυσικού αερίου Ελλάδος και Τουρκίας, με την κατασκευή του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου και την εκτέλεση των απαραίτητων και βάσει προδιαγραφών αναγκαίων δοκιμών τόσο του αγωγού όσο και όλων των επιμέρους εγκαταστάσεων.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας ανέφερε ότι «με την ολοκλήρωση της κατασκευής του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου και την έναρξη λειτουργίας της διασύνδεσης των εθνικών συστημάτων φυσικού αερίου των δύο χωρών, διασφαλίζεται μία ακόμη πύλη εισόδου φυσικού αερίου για τη χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Σιούφα «σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της δυνατότητας αεριοποίησης του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας, διασφαλίζεται η συνεχής και απρόσκοπτη τροφοδοσία της εγχώριας αγοράς με φυσικό αέριο, ενώ παράλληλα γίνεται το πρώτο μεγάλο βήμα για την κατασκευή του Νότιου Ευρωπαϊκού Διαδρόμου Φυσικού Αερίου Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία με βάση τη Διακρατική Συμφωνία που υπογράφηκε στη Ρώμη στις 26 Ιουλίου 2007»..

Μέσω του αγωγού αυτού, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά έργα υποδομής για τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα μεταφέρεται φυσικό αέριο από την Ασία, μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας, προς τις μεγάλες Ευρωπαϊκές αγορές.

Σημειώνεται ότι ήδη το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) που έχει την κυριότητα του ελληνικού τμήματος του αγωγού, καθώς και οι εταιρείες ΔΕΠΑ και BOTAS που συνεργάζονται για την εμπορική του λειτουργία, βρίσκονται σε συνεχή συνεννόηση για την έναρξη της ροής φυσικού αερίου από την Τουρκία στην Ελλάδα, που θα γίνει μετά από 15 ημέρες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.