ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποζημιώσεις - arogi.gov.gr: Σήμερα οι πρώτες πληρωμές για τους πυρόπληκτους

08:08 - 20 Αυγ 2021 | Οικονομία
Αποζημιώσεις - arogi.gov.gr: Σήμερα οι πρώτες πληρωμές για τους πυρόπληκτους
Σήμερα (20/8) αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι πρώτες πληρωμές προς τους πληγέντες των μεγάλων πυρκαγιών μέσα από την ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr.

Η πλατφόρμα, η οποία άνοιξε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, από την πρώτη στιγμή δέχεται τις δηλώσεις των δικαιούχων σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις, ανέφερε σε δήλωσή του ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, που επέχουν και θέση υπεύθυνης δήλωσης, ώστε να λαμβάνουν την πρώτη προκαταβολή έναντι των αποζημιώσεων, που θα ακολουθήσουν με την ολοκλήρωση του έργου των αρμόδιων εκτιμητικών επιτροπών.

Όπως επισήμανε ο κ. Τριαντόπουλος, μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, είχαν ήδη υποβληθεί 550 αιτήσεις που αφορούν όλες τις κατηγορίες της πρώτης αρωγής και αντιστοιχούν σε άμεση οικονομική ενίσχυση κοντά στα 3 εκατ. ευρώ.

«Η ροή συνεχίζεται, με την πρώτη πληρωμή να δρομολογείται για την Παρασκευή. Η Κυβέρνηση, με συνέπεια και ευθύνη, συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς την υλοποίηση των μέτρων στήριξης των πληγέντων και τη διαδικασία αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές», κατέληξε ο κ. Τριαντόπουλος.

«Οι πολίτες που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές μπορούν, με μία αίτηση, να εξασφαλίσουν άμεσα τους πρώτους πόρους υποστήριξης, ώστε να ξεκινήσουν το έργο της οικοδόμησης των σπιτιών τους ή της ανασυγκρότησης των επιχειρήσεών τους», ανέφερε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Υπενθυμίζεται ότι ως τις 30 Σεπτεμβρίου οι πληγέντες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις προκειμένου να αποζημιωθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τις ζημιές που υπέστησαν από τις πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν στη χώρα από τις 27 Ιουλίου έως και τις 13 Αυγούστου.

Η αίτηση

Οι πληγέντες από τις πυρκαγιές μπορούν, μέσω της υποβολής μίας ενιαίας αίτησης, η οποία συνιστά ταυτοχρόνως και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α' 75), ως προς την αλήθεια του περιεχομένου της, να ζητήσουν:

- προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής

- την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

- οικονομική ενίσχυση για την οικοσκευή

- οικονομική ενίσχυση για τις ζημιές σε εξοπλισμό κ.λπ., που υπέστησαν επιχειρήσεις,   αγροτικές εκμεταλλεύσεις και μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα

Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε έως:

- 6.000 ευρώ για αποζημίωση οικοσκευής ανά κατοικία

- 8.000 ευρώ για την αντιμετώπιση ζημιών σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτικών, κτηνοτροφικών, πτηνοτροφικών και χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, με εγκαταστάσεις

- 14.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή, σε ιδιοκτήτες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές

Τελευταία τροποποίηση στις 08:12 - 20 Αυγ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.