ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενεργειακή φτώχεια και ανατιμήσεις: Η μεγάλη πολιτική και οικονομική απειλή

09:32 - 06 Σεπ 2021 | Οικονομία
Ενεργειακή φτώχεια και ανατιμήσεις: Η μεγάλη πολιτική και οικονομική απειλή
Σειρά ανατιμήσεων αναμένεται να φέρει στην αγορά η εκτόξευση των τιμών ενέργειας, ηλεκτρικού και φυσικού αερίου, αλλά και πρώτων υλών.

Ενδεικτικό είναι ότι το αλεύρι να έχει ανέβει κατά 32%, καθώς στις διεθνείς αγορές το σιτάρι έχει εκτοξευθεί  στα 490 ευρώ ο τόνος -από 200 ευρώ προηγουμένως.

Την ίδια ώρα συναγερμός έχει σημάνει για τα τιμολόγια ρεύματος καθώς η χονδρεμπορική τιμή έχει πάει στα ύψη. Πιο συγκεκριμένα το κόστος έχει αυξηθεί 83% από τις αρχές του έτους, ενώ η τιμή της Mwh από τα 53,491 ευρώ τον Αύγουστο  του 2020 εκτινάχθηκε  στα 117,81 ευρώ ανά Mwh τον Αύγουστο  του 2021.

Μάλιστα σύμφωνα με το δελτίο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ) η χονδρεμπορική τιμή κατέγραψε άλμα 19,5% μέσα σε έναν μόλις μήνα, από τον Ιούλιο στον Αύγουστο.

Στο φόντο αυτό, η κυβέρνηση ενώπιον μιας έντονης απειλής για πολίτες και επιχειρήσεις εξετάζει μέτρα ελάφρυνσης  για τα ευάλωτα νοικοκυριά  τα οποία αδυνατούν  να  πληρώσουν  τους μηνιαίους  λογαριασμούς σε μια γενικότερη προσπάθεια καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας.

Είναι ένα ζήτημα άλλωστε που μετά τις πυρκαγιές, τις αστοχίες του ανασχηματισμού απειλούν να θέσουν και πάλι τη κυβέρνηση σε περιδίνηση. Άλλωστε νωπές είναι οι μνήμες από τη διακυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, οπότε το ζήτημα της ακρίβειας είχε αποτελέσει ένα βασικό ζήτημα πολιτικής φθοράς καθώς μάλιστα τότε είχε «σηκωθεί» έντονα από ΜΜΕ και Αντιπολίτευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα  με τα στοιχεία  της ΡΑΕ τα ευάλωτα νοικοκυριά ανήλθαν σε 558.714 , που  αντιστοιχεί στο 9,4%  του συνόλου των οικιακών πελατών της  λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για το 2020. Ο μεγαλύτερος αριθμός ευάλωτων πελατών παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο (626.849) ενώ ο μικρότερος, τον αμέσως επόμενο μήνα, το Νοέμβριο (446.318).. Με βάση τα στοιχεία που τέθηκαν στη διάθεση της  ΡΑΕ για τους διακανονισμούς των ευάλωτων πελατών, ο συνολικός αριθμός τους το 2020 ανέρχεται σε 67.015.

Πάντως με την αύξηση στις τιμές ρεύματος είναι αναπόφευκτο να γίνει αναπροσαρμογή του μηχανισμού στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών μέσω των ΥΚΩ και των κοινωνικών τιμολογίων.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:38 - 06 Σεπ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.