ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίσπευση αξιολόγησης από τους Θεσμούς και έξοδος από την εποπτεία

09:59 - 22 Σεπ 2021 | Οικονομία
Επίσπευση αξιολόγησης από τους Θεσμούς και έξοδος από την εποπτεία
Με βασικά ζητήματα την πορεία του προϋπολογισμού, τις εκκρεμείς συντάξεις και το νέο Πτωχευτικό ξεκινά η 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, που αποτελεί για την κυβέρνηση άλλο ένα σταθμό στην πορεία εξόδου από την εποπτεία των Βρυξελλών. Στο φόντο αυτό η κυβερνητική πρόθεση είναι, με «όπλα» τη σύμφωνη με τις γραμμές των θεσμών και των αγορών πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, να έλθει πιο κοντά ο στόχος για επίσπευση της εξόδου από τον «κορσέ» των Βρυξελλών, που σε συνδυασμό με την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας μπορεί να ανοίξει μια νέα οικονομική και βέβαια πολιτική σελίδα στον τόπο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο Reporter.gr στελέχη του οικονομικού επιτελείου στρατηγικός στόχος που συνδέεται με τον γενικότερο πολιτικό σχεδιασμό είναι η επίσπευση της εξόδου της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία το 2022. Έτσι ένας ορίζοντας για του χρόνου την άνοιξη, εκτιμάται ότι είναι εφικτός, τροφοδοτώντας βέβαια και σενάρια πολιτικών εξελίξεων και εκλογών. Να σημειωθεί ότι κανονικά η έξοδος προγραμματίζεται για το τέλος του 2022, οπότε και είναι προγραμματισμένες τρεις αξιολογήσεις. Πιθανότατα, δε, να συμπυκνωθούν ώστε να «τρέξουν» οι διαδικασίες πιο γρήγορα, καθώς όλα, όπως αναφέρουν, από την κυβέρνηση τρέχουν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Πάντως «κλειδί» για τις εξελίξεις είναι και το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών.

Επί του «πρακτέου» στις τηλεδιασκέψεις με τους θεσμούς τις επόμενες μέρες θα κριθεί το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2022, το οποίο κατατίθεται στη Βουλή στις 4 Οκτωβρίου. Βέβαια οι  επικεφαλής των Θεσμών,  που αναμένονται σε ένα μήνα, θα «σφραγίσουν» τα τελικά νούμερα, ωστόσο προς ώρας το περίγραμμα έχει δοθεί. Ήδη από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ ανακοινώθηκε το «πακέτο μέτρων» που θα είναι το βασικό για το 2022 αλλά και η αναθεώρηση στο 5,9% από 3,6% του ΑΕΠ.

Βέβαια μιλώντας την Τρίτη στο ΣΚΑΙ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας, επί τα βελτίω, αναθεώρησης του ΑΕΠ, κάτι που οδηγεί σε νέες αφετηρίες το νέο προϋπολογισμό. Ωστόσο αυτό θα φανεί το Νοέμβριο, ή στην καλύτερη κατά την ενημέρωση των επικεφαλής των θεσμών σε ένα μήνα, οπότε και θα κλείσουν τα τελικά νούμερα.

Κύρια εστία ενδιαφέροντος βέβαια είναι το ποιες θα είναι οι προθέσεις των Βρυξελλών για τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν το 2023. Βέβαια κλειδί στην εξέλιξη αυτή θα αποτελέσουν οι Γερμανικές εκλογές αλλά και οι γενικότερες ισορροπίες στον Γαλλογερμανικό άξονα στο φόντο των εξελίξεων στον Ειρηνικό.  Βέβαια η ανάγκη για δημοσιονομική σταθερότητα δεν θα εκλείψει γιαυτό και οι Έλληνες ιθύνοντες κρατούν «μικρό καλάθι» και «μαζεύουν» τα περί νέου “πακέτου” ελαφρύνσεων το 2022, τονίζοντας ότι εάν θα γίνει, θα εξαρτηθεί από τους ρυθμούς ανάπτυξης. Και πάντα για το 2022 τα όποια μέτρα, θα έχουν «μη μόνιμο» χαρακτήρα, ενώ για άλλες δράσεις, οι όποιες αποφάσεις παραπέμπονται στο 2023.

Ήδη, βέβαια, η Αθήνα έχει ενημερώσει τους θεσμούς για τα μέτρα της ΔΕΘ, που θα εξεταστούν εντατικά κατά τις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς. Οι τελευταίοι, δε, αναμένεται να «ξεσκονίσουν» τα ζητήματα με τα κόκκινα δάνεια και το νέο Πτωχευτικό. Έτσι θα εκτιμήσουν και το τι αντίκτυπο θα έχει η παράταση του “Γέφυρα” για την επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας. Υπενθυμίζεται ότι από τον περσινό Αύγουστο ως σήμερα έχουν επιδοτηθεί περίπου 75.600 νοικοκυριά, με ένα ποσό που αγγίζει τα 200 εκατ. Ευρώ, ενώ για το ύψος της επιδότησης κατά το τρίμηνο της παράτασης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κυμανθεί από 40-25% ανάλογα με το αν το δάνειο είναι εξυπηρετούμενο, μη εξυπηρετούμενο ή «κόκκινο».

Επιπλέον στη νέα αξιολόγηση το θέμα του Εξωδικαστικού (240 δόσεις) αλλά η διαδικασία της “2ης ευκαιρίας” θα αξιολογηθούν και πάλι. Υπενθυμίζεται ότι στον Εξωδικαστικό, ως το τέλος Αυγούστου είχαν εισέλθει στην πλατφόρμα 33.096 οφειλέτες και έκαναν το πρώτο βήμα για τη ρύθμιση των χρεών τους σε τράπεζες, εφορίες, ΕΦΚΑ, χωρίς πάντως, να έχουν υποβάλει όλοι τους την αναγκαία αίτηση. Όσον αφορά στη “2η ευκαιρία”, αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για το Φορέα, ο οποίος θα αναλάβει την αγορά και επαναμίσθωση της κύριας κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών και αναμένεται να καταστεί λειτουργικός μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.