ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Αλογοσκούφης: «Αμεσα οι φορολογικές παροχές στα ακίνητα»

14:26 - 10 Σεπ 2007 | Οικονομία
Πολυμετοχική σύνθεση στον ΟΤΕ κατά τα πρότυπα της Εθνικής, είναι το «μοντέλο» που επιλέγει η Κυβέρνηση για τον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό σε περίπτωση που δεν βρεθεί στρατηγικός σύμμαχος, η οποία παράλληλα σκοπεύει σε περίπτωση εκλογικής νίκης να "τρέξει" τις φορολογικές παροχές στον τομέα ακινήτων με σχετικό σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί άμεσα στην Βουλή.

Αυτά προκύπτουν από την διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στα οικονομικά sites, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος «ξεδιπλώνοντας» τα μετεκλογικά σχέδια της κυβέρνησης στο τομέα των αποκρατικοποιήσεων τόνισε ότι αυτά περιλαμβάνουν:

* Μείωση του ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου στην Αγροτική από το 77% της τρέχουσας περιόδου στο 51%

* Περαιτέρω μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στο ΤΤ ( σήμερα ελέγχει το 44% του τραπεζικού ιδρύματος), αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο στρατηγικού εταίρου παρά μόνο «συμμαχία» με Οργανισμό του εξωτερικού

* Μείωση του ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΤΕ, όχι χαμηλότερα του 5% με 10%, από το 28% που είναι σήμερα. 

* Εφαρμογή προγράμματος αναδιάρθρωσης σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ 

Παράλληλα, ο κ. Αλογοσκούφης προανήγγειλε την κατάργηση του φόρου των χρηματιστηριακών συναλλαγών, πιθανότατα από την 1η Ιανουαρίου του 2008, ενώ τάσσεται υπέρ της φορολόγησης της υπεραξίας, δηλαδή των κερδών από το ΧΑ. "Αυτό θα πρέπει να το δούμε με προσοχή. Κυρίως για το εάν είναι εφαρμόσιμο και το πώς είναι εφαρμόσιμο και τι παρενέργειες θα έχει. Εγώ δεν θα ήθελα σε αυτό το θέμα - παρ’ ότι θεωρητικά είναι σωστό και υπάρχει και σε άλλες χώρες η φορολόγηση της βραχυχρόνιας υπεραξίας - να κάνω μία βιαστική εξαγγελία, η οποία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα από τη μία και να μην μπορεί και να εφαρμοστεί από την άλλη. Θέλω να το μελετήσω καλά.", δήλωσε για το θέμα αυτό ο κ. Αλογοσκούφης".  

Αναφορικά με τις προεκλογικές παροχές που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της 72ης ΔΕΘ, και οι οποίες αφορούν ειδικότερα την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών (οι φόροι αυτοί θα αντικατασταθούν με ένα τέλος 1% επί της αξίας του ακινήτου, το οποίο θα καταβάλλεται εφάπαξ με την υπογραφή του συμβολαίου) και την πλήρη απαλλαγή από φόρους ή τέλη της πρώτης κατοικίας, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι η κυβέρνηση εφόσον επανεκλεγεί  σκοπεύει να υιοθετήσει άμεσα αυτές τις παροχές για να μην "παγώσουν" οι συναλλαγές στην αγορά ακινήτων με σχετικό σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στην Βουλή.

Διευκρίνισε δε ότι η κατάργηση φόρων και τελών στην α΄ κατοικία θα είναι πλήρης χωρίς να υπάρξουν κάποια όρια ή κάποια «οροφή» στην συγκεκριμένη φοροαπαλλαγή.

Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Οικονομίας απέφυγε να δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξει νέα αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στο πλαίσιο της τριετής αναπροσαρμογής των αξιών που ακολουθεί η κυβέρνηση ενώ σε «γραμμή» Πρωθυπουργού παρέμεινε και για το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ τονίζοντας ότι δεν είναι στις προθέσεις ή στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης
χωρίς ωστόσο όμως να δεσμευτεί ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί σε μεταγενέστερο χρόνο. 

Υπενθυμίζεται ότι για το ίδιο θέμα ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ είχε δηλώσει ότι δεν είναι στις προθέσεις και στους σχεδιασμού της Κυβέρνησης ωστόσο «κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι μπορεί να συμβεί σε δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια».

Για να παρακολουθήσετε την συνέντευξη κάντε κλικ εδώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.