ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετά την πανδημία έρχονται οι πλειστηριασμοί- Οι στόχοι το 2022

08:36 - 12 Οκτ 2021 | Οικονομία
Μετά την πανδημία έρχονται οι πλειστηριασμοί- Οι στόχοι το 2022
Η σταδιακή αποχώρηση από το πρώτο πλάνο δημοσιότητας της πανδημίας φέρνει και «απόνερα», ειδικά στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά της διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Έτσι με τη νέα χρονιά αναμένεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πλειστηριασμών καθώς στόχος είναι να επέλθει ολική επαναφορά σε επίπεδα που υπήρχαν προ πανδημίας.

Σημειώνεται ότι για φέτος είναι προγραμματισμένοι 3.768 πλειστηριασμοί, που ωστόσο μένει να φανεί εάν θα γίνουν λόγω της διστακτικότητας για προώθηση μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, ένεκα πανδημίας.

Πάντως, σύμφωνα, με πληροφορίες το 2022 θα πρέπει να αναμένονται κατ’ ελάχιστον 20.000- 30.000 πλειστηριασμοί, ενώ οι αναστολές εφαρμογής του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον ως την ερχόμενη άνοιξη. Άλλωστε τότε εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμος ο νέος φορέας που θα μπορεί να παίρνει όσες κατοικίες φεύγουν από τους ιδιοκτήτες τους με δυνατότητα διάθεσης εκ νέου σε αυτούς με κάποιους όρους. Ουσιαστικά θα λειτουργεί ως “2η ευκαιρία” ακόμη και για την επαναγορά τους ή την ενοικίασή τους, λειτουργώντας και ως ανάχωμα στις εκτιμώμενες αντιδράσεις.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το όλο πλαίσιο αν ένας ευάλωτος οφειλέτης αδυνατεί να ρυθμίσει τις οφειλές του μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, τότε έχει τη δυνατότητα να προβεί στη διαδικασία της 2ης ευκαιρίας, διαγράφοντας όλες τις οφειλές του, με ταυτόχρονη απώλεια της ιδιοκτησίας της περιουσίας του. Ακολούθως ένας ιδιωτικός Φορέας αποκτά την πρώτη κατοικία του, του την επαναμισθώνει για 12 έτη και επίσης του την επαναπωλεί, εφόσον ανακάμψει οικονομικά.

Πάντως εν όψει του νέου κύματος πλειστηριασμών πολλοί σπεύδουν να εκκινήσουν διαδικασίες για τον Εξωδικαστικό, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, να ρυθμίσουν ως και σε 240 δόσεις τα χρέη τους σε τράπεζες και στο Δημόσιο. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία στον «προθάλαμο» βρίσκονται σε αναμονή πάνω από 35.000 δανειολήπτες, εκ των οποίων 5.000 είναι έτοιμοι για υποβολή αίτησης. Ενδεικτικό της κοσμοσυρροής μετά το καλοκαίρι, είναι ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν υποβάλει ένταξη υπαγωγής 500 οφειλέτες.

Οι θεσμοί

Πάντως ήδη οι Θεσμοί στο φόντο της 12 μεταμνημονιακής αξιολόγησης εστιάζουν στο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τις μέρες της πανδημίας για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών ώστε να δουν εάν από τις διάφορες διατάξεις που έχουν περάσει ωφελούνται και στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά και να δουν εάν το όλο πλαίσιο λειτουργεί εν όψει και του ανοίγματος των διαδικασιών αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης από το νέο έτος.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του Εξωδικαστικού επιδοτούνται για πέντε χρόνια τα δάνεια πρώτης κατοικίας ευάλωτων ομάδων, εφόσον πληρούνται όλες οι παρακάτω προϋποθέσεις:

·        το σύνολο των οφειλών προς χρηματοδοτικούς φορείς, το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής ασφάλισης να είναι τουλάχιστον 20.000 ευρώ.

·        το νοικοκυριό να είναι ευάλωτο, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια επιλεξιμότητας, δηλαδή να έχουν μειωθεί τα οικογενειακά εισοδήματα των μελών του νοικοκυριού και να μην διαθέτουν περιουσία υψηλής αξίας.

·        ο οφειλέτης θα πρέπει να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος ως προς τις υποχρεώσεις του μετά τη συνολική αναδιάρθρωση των οφειλών.

Πάντως χτες μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τεκμηρίωσε την  τρίμηνη παράταση του προγράμματος “Γέφυρα”, για ενήμερα  και “κόκκινα” δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας αναφέροντας τη μεγάλη σημασία του προγράμματος «Γέφυρα»

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσίασε στη Βουλή ο Χ. Σταϊκούρας, οι τελευταίες πληρωμές του προγράμματος «Γέφυρα» ανήλθαν στα 10,6 εκατ. ευρώ, και αντιστοιχούν στην επιδότηση 60.959 δανείων και 39.102 δικαιούχων. Συνυπολογίζοντας και τις προηγούμενες δέκα φάσεις πληρωμών, των μηνών Νοεμβρίου 2020 – Αυγούστου 2021, το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί, μέχρι σήμερα, ανέρχεται στα 210 εκατ. ευρώ σε 75.666 δικαιούχους.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.