ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι λέει η αγορά για ανατιμήσεις και κόστος ενέργειας

10:12 - 09 Δεκ 2021 | Οικονομία
Τι λέει η αγορά για ανατιμήσεις και κόστος ενέργειας
Προβληματισμό εκφράζει ο κόσμος της αγοράς για την πορεία των τιμών πρώτων υλών και ενέργειας βάζοντας ως βασικό το όλο θέμα διαχείρισης της κατάστασης στα επιχειρηματικό του πλάνο.

Ενδεικτική ήταν η αναφορά χτες σε συνάντηση με δημοσιογράφους του Γιώργου Τρακάκη CEO της εταιρίας Ευρωχαρτική που μεταξύ άλλων ανακοίνωσε τη μετονομασία της σε Endless EC, ότι το κόστος του χαρτιού έχει ανέβει φέτος κατά 30% ενώ στο πλαστικό οι τιμές έχουν πολλαπλασιαστεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Aluminco, κ. Αργύρης Καρράς, που χτες σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου για το επενδυτικό πλάνο της εταιρίας, απαντώντας σε ερώτηση του Reporter.gr ανέφερε ότι «το ρεύμα και το φυσικό αέριο έχουν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί σε επίπεδο μήνα» παραδεχόμενος ότι «τα περιθώρια αντίδρασης μικρά».

Ο κ. Καρράς ωστόσο ανέφερε ότι η εταιρία του για αντιστάθμιση του κόστους έχει προβεί σε επενδύσεις για ένα νέο φωτοβολταϊκό ισχύος 1 μεγαβάτ στο πλαίσιο του πλαισίου ενεργειακού συμψηφισμού. Πάντως σημείωσε ότι «έχει ανασταλεί η μεγάλη ανοδική πορεία και τ διαφένεται η ίδια τάση και για το 2022 οπότε προβλέπεται ομαλοποίηση των τμιών». «Ευελπιστούμε να μείνει έτσι», τόνισε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι τιμές στις  οι πρώτες ύλες είναι μεγάλο θέμα καθώς δημιοργούν αναβλητικότητα στα έργα.

Στο θέμα εξοικονόμησης ενέργειας αναφέρθηκαν χτες σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος, της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων (Facility Management), Cordia, πρώην Engie Hellas Γιώργος Δανιόλος και ο διευθύνων σύμβουλος Στέλιος Κουράτολος κατά την παρουσίαση της εταιρίας, που εξαγόρασε η SMERC του Νίκου  Καραμούζη. Τα στελέχη της Cordia εστίασαν στο πόσο σημαντικό είναι για την εξοικονόμηση ενέργειας η ανάδειξη επαρκών καιμεγάλων εταιριών Facility Managment για επιχειρήσεις και εταιρίες.

Πάντως χτες στην έρευνα «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν» που πραγματοποίησε ο ΣΕΒ, μέσω της οποίας αξιολογούν το μέλλον τους οι επιχειρήσεις το 72% εκφράζει ανησυχία σχετικά με τις ανατιμήσεις μεταξύ άλλων στο κόστος των πρώτων υλών και της ενέργειας, για τις οποίες οι δυνατότητες απορρόφησης χωρίς αυξήσεις είναι πεπερασμένες.

Επίσης ιι επιχειρήσεις με πάνω από 10 εργαζομένους εκφράζουν ανησυχία για το υψηλό κόστος ενέργειας, καθώς το θεωρούν ως το βασικό εμπόδιο στην καθημερινή τους λειτουργία, ενώ το 70% των επιχειρήσεων έχει υψηλές προσδοκίες από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θεωρεί πως θα συμβάλει θετικά στην οικονομία.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.