ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προς εξομοίωση ο ΕΦΚ σε πετρέλαιο κίνησης - θέρμανσης - ''Κύμα'' ελέγχων στην αγορά

14:50 - 20 Σεπ 2007 | Οικονομία
Στο προσκήνιο φέρνει η κυβέρνηση την πρόταση για εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής στα καύσιμα που αγγίζει το 1 δις. ευρώ σε ετήσια βάση, την ώρα, που η διεθνής τιμή του πετρελαίου «καλπάζει» πάνω από τα 82 δολάρια το βαρέλι.

Όπως ανέφεραν σήμερα κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών το μέτρο αυτό εξετάζεται στο γενικότερο πλαίσιο των προτάσεων που έχει υποβάλλει η αρμόδια επιτροπή για την πάταξη της λαθρεμπορίας στα καύσιμα και η οποία εξετάζεται από την κυβέρνηση προκειμένου μαζί με την ενδυνάμωση του ελεγκτικού μηχανισμού να καταπολεμήσουν την «ρίζα» της φοροδιαφυγής στα καύσιμα.             

Αλλωστε, η διαφορά του Ειδικού φόρου κατανάλωσης μεταξύ πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης η οποία μεγαλώνει κατά την χειμερινή περίοδο θεωρείται υπεύθυνη για το μεγάλης έκτασης λαθρεμπόριο στα καύσιμα.

Πάντως σε περίπτωση που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκρίνει το σενάριο για την εξομοίωση του φόρου και με δεδομένη την υποχρέωση της Ελλάδας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για σταδιακή αναπροσαρμογή έως το 2009 των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, προκειμένου να φτάσει στο κατώτατο επιτρεπτό όριο φορολογίας από την ΕΕ ( υπολείπονται δύο ακόμη αυξήσεις) τότε η επιβάρυνση που επέρχεται για τους πολίτες είναι σημαντική ιδίως για το πετρέλαιο θέρμανσης για το οποίο επέρχεται δυσθεώρητη αύξηση στην λιανική τιμή πώλησης.

Υπενθυμίζεται πως οι συντελεστές ΕΦΚ καυσίμων στην Ελλάδα είναι κατά μέσο όρο 20% χαμηλότεροι σε σύγκριση με τους κατώτατους συντελεστές φορολογίας καυσίμων που θα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2010.

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο της εξίσωσης του φόρων σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης είχε εξετάσει και παλιότερα η κυβέρνηση από την εφαρμογή του οποίου κερδισμένα θα έβγαιναν τα ταμεία του κρατικού προϋπολογισμού, πλην όμως το απέσυρε, λόγω του τεράστιου πολιτικού κόστους που συνεπάγονταν για την ίδια.         

Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτό και για να μην «καούν» οι καταναλωτές, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης εξέταζαν τρόπους ώστε τα νοικοκυριά να συνεχίσουν να προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης με χαμηλό φόρο.

Δύο από τις λύσεις που εξετάσθηκαν ήταν οι εξής:

- Με κουπόνια διαφορετικού χρηματικού ύψους για κάθε νοικοκυριό, για κάθε περιοχή και χρονική περίοδο· λύση που είναι όμως εξαιρετικά περίπλοκη στην εφαρμογή της.

-  Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα.

Τέλος, για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καυσίμων τα συναρμόδια υπουργεία στην παρούσα φάση εξετάζουν ακόμη και την εισαγωγή ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης από το διυλιστήριο έως το ρεζερβουάρ.

ΥΠΑΝ: "Κύμα" ελέχων στην αγορά καυσίμων

Οι εντατικοί έλεγχοι στην αγορά των καυσίμων, εν όψει και της έναρξης της περιόδου διανομής του πετρελαίου θέρμανσης τον Οκτώβριο, θα αποτελέσουν ένα από τα πρώτα θέματα με τα οποία θα «καταπιαστεί» άμεσα η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας και ο υφυπουργός Γιώργος Βλάχος «παρέλαβαν» σήμερα το υφυπουργείο Εμπορίου και τόνισαν ότι για όλα τα προβλήματα υπάρχουν καλές και βιώσιμες λύσεις.

«Δεν θα μασήσουμε τα λόγια μας σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό, την ομαλή λειτουργία της αγοράς και κατ' επέκταση την προστασία του καταναλωτή. Η δική μου θέση είναι ότι αγορά και καταναλωτές δεν είναι αντίπαλοι», δήλωσε ο κ. Φώλιας.

Οσον αφορά την κούρσα ανόδου που καταγράφει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές ο κ. Βλάχος υπογράμμισε ότι «η τιμή του δεν μπορεί να ελεγχθεί, καθώς πρόκειται για χρηματιστηριακό είδος, όπως άλλωστε και τα σιτηρά», διαβεβαίωσε ωστόσο ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε συνεργασία με τις συναρμόδιες νομαρχίες.

Εξ άλλου, μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου οι κκ Φώλιας, Καλαφάτης και Βλάχος με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή «η ανάπτυξη και η καταπολέμηση της ακρίβειας αποτελούν τις προτεραιότητες μας».

«Πρόκειται για θέματα τα οποία βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε εκκρεμότητα και τρέχουν για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και την περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά και τη συνολική ανάπτυξη του Τόπου», δήλωσε ο κ. Φώλιας.

Ερχεται ο ενια

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.