ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το «ρεβεγιόν στο σπίτι» φέρνει νέα μέτρα στήριξης- Tι εξετάζεται

10:04 - 29 Δεκ 2021 | Οικονομία
Το «ρεβεγιόν στο σπίτι» φέρνει νέα μέτρα στήριξης- Tι εξετάζεται
Ρυθμίσεις στα ενοίκια, αναστολές και παρατάσεις στις καταληκτικές ημερομηνίες για μια σειρά από υποχρεώσεις περιλαμβάνει το πακέτο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να στηρίξει τις επιχειρήσεις που θα πληγούν από τα νέα μέτρα που προβλέπουν νέο κύκλο περιορισμών της κοινωνικής κινητικότητας. Έτσι η επιλογή για «ρεβεγιόν στο σπίτι» φέρνει αναπόφευκτα μια σειρά από νέα μέτρα που όμως αναμένεται να έχουν και «κόφτες» καθώς λόγω του περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αντίδρασης. Άλλωστε μόλις 1 δισεκ, ευρώ έχει εγγραφεί προς ώρας στον Προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών. Και βέβαια μπροστά είναι μια μεγάλη προσπάθεια για «μάζεμα» των μεγάλων ελλειμμάτων που αφήνει το 2021

Ήδη,πάντως, με αγωνία περιμένουν τις εξελίξεις πολλοί κλάδοι καθώς έστω κι αν δεν υπάρχει περιορισμός στη λειτουργία τους υπάρχει μεγάλη πτώση σε τζίρους λόγω της γενικότερης ψυχολογίας.

Ενδεικτικά στο λιανεμπόριο, παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για πτώση της τάξης 15- 20% σε σχέση με το 2019.  Όπως διαπιστώνει έρευνα του ΣΕΛΠΕ το καταναλωτικό κλίμα επιδεινώνεται κατά το τελευταίο εξάμηνο καθώς, ένα στα δύο νοικοκυριά για να ανταπεξέλθουν στο κόστος των πάγιων λογαριασμών, μειώνουν άλλες καταναλωτικές δαπάνες. Σύμφωνα με την έρευνα, επίσης,  οι προσδοκίες για τις δαπάνες είναι επίσης αρνητικές και σχετίζονται άμεσα με το αυξημένο κόστος ενέργειας. Όπως καταγράφεται, το 50% εκτιμά ότι το πρώτο εξάμηνο 2022 οι δαπάνες για λογαριασμού κοινής ωφέλειας θα είναι αυξημένο. Αντίθετα, το 46% εκτιμά ότι οι δαπάνες για αγορές προϊόντων το πρώτο εξάμηνο 2022 θα είναι μειωμένες, ενώ μόλις το 15% ότι θα είναι αυξημένες.

Εστίαση

Στην εστίαση, δε, που αναμένεται να πληγεί λόγω των μέτρων  οι φορείς του κλάδου ζητούν ουσιαστική στήριξη.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση, χτες βράδυ, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), που σημειώνει πως οι επιπτώσεις από την ενεργοποίηση των περιοριστικών μέτρων πριν την πρωτοχρονιά ισοδυναμεί με καταστροφή για τον κλάδο εστίασης.

«Οι νέοι περιορισμοί στην εστίαση χωρίς μέτρα στήριξης ισοδυναμούν με καταστροφή του κλάδου», τονίζει σε επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων Κων/νο Χατζηδάκη.

Όπως εξηγεί η ΠΟΕΣΕ, η εστίαση αποτελεί για μια ακόμη φορά τον κλάδο εκείνο που πληρώνει δυσανάλογο τίμημα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημικής κρίσης.

Στοιχεία της ΠΟΕΣΕ αναφέρουν ότι καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας η πλειονότητα των επιχειρήσεων εστίασης σημείωσε απώλεια τζίρου άνω του 50%. Παράλληλα, διπλασιάστηκαν τόσο οι επιχειρήσεις με μηδενική ρευστότητα (1 στις 3 επιχειρήσεις έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα), όσο και εκείνες με ληξιπρόθεσμες οφειλές (περισσότερες από 4 στις 10 έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία). Την ίδια ώρα ο κλάδος παρά τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει έχει διατηρήσει τις τιμές του σταθερές απορροφώντας τις μεγάλες ανατιμήσεις, ώστε να διατηρήσει το πελατολόγιο του.

Η ΠΟΕΣΕ σημειώνει ότι «η κυβερνητική προσδοκία πως οι επιχειρήσεις εστίασης μπορούν να λειτουργούν επί μακρόν με ζημιές, «εισπράττοντας» αποκλειστικά και μόνο υποχρεώσεις που συσσωρεύονται για το μέλλον, χωρίς αυτό να θεωρείται ότι οδηγεί νομοτελειακά σε καταστροφή του κλάδου, δηλαδή, σε μαζικά λουκέτα και απώλεια χιλιάδων θέσεων απασχόλησης, είναι μάταιη και για τους επιχειρηματίες του κλάδου εξοργιστική. Είναι αντιληπτό ότι «τέσσερις καλοί μήνες» δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απώλειες 20 μηνών».

Τα μέτρα που απαιτούνται

Σύμφωνα με την ηγεσία της ΠΟΕΣΕ απαιτούνται άμεσα να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα για την διάσωση των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης ώστε η νέα χρόνια να μην ξεκινήσει με τους χειρότερους οιωνούς. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να στοχεύουν:

·       Στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων . Όπως αναφέρεται, είναι αναγκαία η επαναφορά του μέτρου της απαλλαγής ενοικίου καθώς και η παροχή χρηματοδοτήσεων ανάλογων με εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

·       Στην αποτροπή απώλειας θέσεων εργασίας. Γιαυτό είναι αναγκαία είναι η επαναφορά της δυνατότητας αναστολής συμβάσεων εργασίας.

·       Στο μεγάλο πρόβλημα της συσσώρευσης υποχρεώσεων και γιαυτό, όπως αναφέρει η ΠΟΕΣΕ, είναι αναγκαία τουλάχιστον η μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών

·       Στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων του πληθωρισμού, με τις ανατιμήσεις πρώτων υλών αλλά και της εξοργιστικής εκτίναξης των τιμολογίων των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι η ΟΕΣΕ αναφέρει ότι θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η δυνατότητα μείωσης του ΦΠΑ στο 6%, ώστε να μην μετακυλιστεί το αυξημένο κόστος των επιχειρήσεων στον καταναλωτή.

«Η Εστίαση είναι βέβαιο ότι δεν επαιτεί, διεκδικεί και απαιτεί άμεσα μέτρα στήριξης της», καταλήγει η ανακοίνωση.

Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης

«Η εστίαση ενοχοποιείται και καλείται να "ξαναπληρώσει το μάρμαρο» αναφέρει ο  Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης που αναλυτικά σημειώνει: «Σε μια κομβική στιγμή για την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας, η κυβέρνηση στοχοποιεί και παρουσιάζει τον κλάδο μας ως τον ένοχο της διασποράς. Υπάρχει διάχυτη στη κοινωνία η απορία: οι σαρδέλες στα ΜΜΜ δεν κολλάνε, δεν διασπείρουν;

Η κυβέρνηση είχε δυο χρόνια περιθώριο να θωρακίσει το ΕΣΥ και να διαχειριστεί το θέμα των συγκοινωνιών. Δεν το έκανε! Αντιθέτως στον νέο προϋπολογισμό είδαμε περικοπές στον τομέα της υγείας. Επίσης δεν έγινε η παραμικρή ενίσχυση στο στόλο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Το θέμα λοιπόν θα "επιλυθεί" κλείνοντας για μια ακόμη φορά την εστίαση.

Έχουμε ξαναπεί ότι βάλαμε πλάτη στα δύο πρώτα lockdown στερούμενοι του δικαιώματός μας στην εργασία και σε ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο. Το κάναμε από κοινωνική ενσυναίσθηση κι ευθύνη. Η κυβέρνηση μας καλεί εκ νέου να λειτουργήσουμε τρεις ώρες στην πραγματικότητα, 21.00 - 24.00, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλα τα συσσωρευμένα χρέη της τελευταίας διετίας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι επιχειρήσεις μας δεν είναι βιώσιμες κάτω από αυτές τις συνθήκες. Αναρωτιόμαστε: μήπως έχει μπει σιωπηλά σε εφαρμογή η έκθεση Πισσαρίδη που θεωρεί όλες τις μικρές επιχειρήσεις βαρίδι για την ελληνική οικονομία; Θυμίζουμε πως το 84% των επιχειρήσεων του κλάδου μας είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (έως 15 εργαζόμενοι)

Προφανώς στην κυβέρνηση διέφυγε ότι στην απεργία της 16ης Νοεμβρη, έκλεισε το 95% των καταστημάτων. Να είστε σίγουροι – κύριοι της κυβέρνησης – πως η κήρυξη και πραγματοποίηση της απεργίας της 16ης Νοεμβρίου δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό και  η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων βρίσκετε στις επάλξεις για νέες και πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

Τέλος να τονίσουμε πως αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα της ενίσχυσης του προγράμματος εμβολιασμού, σε καμία περίπτωση όμως δεν δεχόμαστε την εργαλειοποίηση του κλάδου μας και την ανάδειξη του σε μοχλό πίεσης προς την κοινωνία.»

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.