ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο ενεργειακό πακέτο:Ο ρόλος των ΑΠΕ και ο «δημοσιονομικός πονοκέφαλος» Κύριο

11:22 - 30 Δεκ 2021 | Οικονομία
Νέο ενεργειακό πακέτο:Ο ρόλος των ΑΠΕ και ο «δημοσιονομικός πονοκέφαλος»
Ποσό που υπερβαίνει το 1,5 δισεκ. ευρώ αναμένεται να απαιτηθεί, με βάση τα μέχρι στιγμής, δεδομένα για την στήριξη των ενεργειακών λογαριασμών, που πλέον, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί δε θα είναι οριζόντια αλλά με κριτήρια.
Μετά από σχετικές επεξεργασίες, μάλιστα, αναμένεται τις  επόμενες μέρες αναμένεται να «κλειδώσει» και να συνδυαστεί με το συνολικό πακέτο που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο λόγω των εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας. Μεγάλο βέβαια θέμα είναι το πώς θα χρηματοδοτηθεί η όλη επιχείρηση ανάσχεσης των συνεπειών της ενεργειακής ακρίβειας καθώς τα δημοσιονομικά όρια είναι περιορισμένα κι έτσι το όλον πακέτο θα στηριχθεί κύρια από τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων ρύπων και τα πλεονάσματα του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ.

Σημειώνεται ότι χτες έγινε μια σχετική επεξεργασία των νέων μέτρων για την ενέργεια σε σύσκεψη που έλαβαν μέρος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης, και ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας.

Να σημειωθεί ότι όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλώντας πριν λίγες μέρες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ αναζητείται η φόρμουλα σύμφωνα με την οποία θα ενταχθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού στις επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πήχης έχει μπει στο 70 – 80% του πληθυσμού, ώστε σίγουρα να καλυφθούν εκτός από τους ευάλωτους και μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης.
 
Παράλληλα σε αναμονή είναι και η βιομηχανία αλλά και συνολικά οι καταναλωτές μέσης τάσης καθώς όπως φαίνεται το "πάγωμα" χρεώσεων ΥΚΩ δεν αρκεί για να κρατήσει τις επιβαρύνσεις στα κοστολόγια από την εκτόξευση των τιμών. Στο μεταξύ σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφεται σε όλη την Ευρώπη στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος λόγω ,κυρίως, του καιρού . Αντίστοιχα και στην Ελλάδα η χονδρεμπορική τιμή  κατέγραψε σημαντική πτώση παραμένοντας ωστόσο η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη.

Αναλυτικά με βάση τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στα 162,16 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα Πέμπτη 30/12/2021. Η τιμή σημείωσε πτώση 17% σε σχέση με την τιμή της προηγούμενης ημέρας.  Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 5,7%, το φυσικό αέριο 18,2% τα υδροηλεκτρικά 18,4% οι εισαγωγές 11,6% και οι ΑΠΕ 41,5%. Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν τις 15,903 MWh και οι εισαγωγές στις 19,248 MWh.

Είναι προφανές ότι η πτώση στην τιμή οφείλεται στη μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα όπως και των υδροηλεκτρικών που έφτασε στο 18,36%. 
 
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.