ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αύξηση της ετήσιας τουριστικής κίνησης κατά 6,5% την τριετία 2005-2007

16:02 - 21 Σεπ 2007 | Οικονομία
Κατά 6,5% ενισχύθηκε η ετήσια τουριστική κίνηση κατά μέσο όρο την τριετία 2005-2007. Ο μέσος ρυθμός αύξησης των τουριστικών αφίξεων κυμάνθηκε στο 6% (βάσει αεροπορικών αφίξεων), σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων. Ωστόσο, η αύξηση προσαυξάνεται λόγω της υψηλής επιδόσεως των αφίξεως οδικώς και από θαλάσσης, ώστε η τελική αύξηση των αφίξεων να κινείται κοντά στο 6,5%.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία του Αυγούστου, οι αεροπορικές αφίξεις εκτός Αθηνών αυξήθηκαν κατά 4,3% έναντι 3,4% τον Ιούλιο. Για το οκτάμηνο η σχέση παραμένει αμετάβλητη.

Οι επισκέπτες της Αθήνας ισούνται με το ένα τρίτο του συνόλου ή το 50% των εκτός Αθηνών αφίξεων, επισημαίνει το ΙΤΕΠ που κάνει λόγο για «έντονο διπολισμό» μεταξύ της περιοχής της πρωτεύουσας και της λοιπής χώρας. Η Αθήνα έχει ανακτήσει σημαντικό έδαφος και μερίδιο αφίξεων, το οποίο μέχρι και τους Ολυμπιακούς αγώνες διολίσθαινε σταθερά.

Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν προβληματισμό λόγω:

1) Του έντονου διπολικού χαρακτήρα που βαθμιαίως προσλαμβάνουν.

2) Της διακριτής εξασθενήσεως της δυναμικής κατεξοχήν τουριστικών περιοχών, όπως είναι η Δωδεκάνησος, η Κρήτη και τα νησιά του Ιουνίου.

3) Της σοβαρής υστέρησης των συναλλαγματικών εισπράξεων έναντι του ρυθμού των αφίξεων.

Πάντως, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, σημειώνει το ΙΤΕΠ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.