ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θεσμοί και οίκοι «σκανάρουν» την Ελλάδα-Στόχος το τέλος της εποπτείας

12:10 - 10 Ιαν 2022 | Οικονομία
Θεσμοί και οίκοι «σκανάρουν» την Ελλάδα-Στόχος το τέλος της εποπτείας
Ξεκινά την Τρίτη 11/1 η 13η μεταμνημονιακή αξιολόγηση που σηματοδοτεί και την εκκίνηση μιας πορείας που η κυβέρνηση θα ήθελε να κλείσει τον μεταμνημονιακό κύκλο ελέγχων στα μέσα του καλοκαιριού, νωρίτερα δηλαδή από το προγραμματισμένο. Ενδεικτική η αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη στην εκπομπή «Πρωινοί τύποι του Αντ1 το περασμένο Σάββατο, όπου σημείωσε ότι η φάση της μεταμνημονιακής εποπτείας θα μπορούσε να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο και να δώσει τη θέση της στην προβλεπόμενη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου, όπως καθορίζεται από τους σχετικούς κοινοτικούς κανόνες. Βέβαια, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών θα υπάρχει μια διαδικασία ελέγχου για την προώθηση δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης. Μάλιστα, σημείωσε ότι πέρα από όσα έχουν συμφωνηθεί σε εξέλιξη είναι μια συζήτηση στην ΕΕ για το ενδεχόμενο μονιμοποίησης του Ταμείου αλλά και κάποιων σταθερών κανόνων ελέγχου για την τήρηση δεσμεύσεων που θα έχουν στόχο την από κοινού, σε όλη την ΕΕ, εναρμόνιση πολιτικών και προώθηση δομικών αλλαγών στον παραγωγικό ιστό, τη διοίκηση κτλ.

Οι αξιολογήσεις

Ειδικότερα, πάντως, σε σχέση με τις  αξιολογήσεις από τους δανειστές αναμένεται να υπάρξουν τρεις νέες φάσεις που οδηγούν σε εκταμιεύσεις αθροιστικά  της τάξης των 765 εκατ. ευρώ από τον ESM, που αντιστοιχούν στα κέρδη που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι τράπεζες του ευρωσυστήματος από τα ακούρευτα ελληνικά ομόλογα. Και βέβαια παραμένει ο στόχος της χώρας για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία το 2022 και δη με την αξιολόγηση του Ιουνίου. Εάν στεφτεί με επιτυχία το εγχείρημα υπό την προϋπόθεση της εκπλήρωσης όλων των προαπαιτούμενων, τότε η χώρα θα λάβει  διπλή δόση από τα ANFA’s και SMP. Διαφορετικά θα υπάρξει παράταση της ενισχυμένης εποπτείας μέχρι τον Οκτώβριο. Πάντως νέα δείγματα γραφής για την πορεία των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν θα δώσει το οικονομικό επιτελείο στη 13η αξιολόγηση.

Να σημειωθεί ότι μια σειρά από δεσμεύσεις και τα προαπαιτούμενα θα μπουν στο μικροσκόπιο τώρα με τηλεδιασκέψεις ξεκινούν σε  τεχνικό επίπεδο αύριο και στις 25 Ιανουαρίου με τους επικεφαλής.

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα της 13ης αξιολόγησης, πέρα από τα δημοσιονομικά και τα μέτρα στήριξης, οι θεσμοί εξετάσουν τα ζητηματα του ΕΝΦΙΑ, των ληξιπρόθεσμων οφειλών στους ιδιώτες, των εκκρεμών συντάξεων, της δικαιοσύνης, των ιδιωτικοποιήσεων, των περιβαλλοντικών δράσεων σε απόβλητα και δασικούς χάρτες, της περαιτέρω ενίσχυσης της ΑΑΔΕ και των κόκκινων δανείων.

Οι οίκοι

Να σημειωθεί πάντως ότι πέρα από τους θεσμούς η οικονομία μπαίνει και στο μικροσκόπιο των οίκων. Πιο συγκεκριμένα ο οίκος Fitch στις 14 Ιανουαρίου είναι ο πρώτος από όλους, για φέτος, που θα αποφανθεί για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας.
 
Σημειώνεται ότι ο  διεθνής οίκος αξιολόγησης σε πρόσφατη ανάλυσή του υποστήριξε ότι η τελευταία απόφαση της ΕΚΤ (για τη συνέχιση των αγορών ελληνικών ομολόγων έως το 2024) στηρίζει σημαντικά τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας και περιορίζει σημαντικά τον επενδυτικό κίνδυνο για τα ελληνικά ομόλογα. Ο συνδυασμός των δύο αυτών, σύμφωνα πάντα με τη Fitch, θα συμβάλει στη συγκράτηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα για το Ελληνικό Δημόσιο.

Έπονται, δε,  κι άλλες δυο αξιολογήσεις από τον ίδιο  οίκο, στις  8 Ιουλίου και 7 Οκτωβρίου, σε περίπτωση που τον Ιανουάριο δεν αλλάξει κάτι σε σχέση με την  την κατηγορία «ΒΒ» όπου βρίσκεται η Ελλάδα. Στη συνέχεια ο καναδικός οίκος DBRS θα εκδώσει το «χρησμό» του  στις 18 Μαρτίου. Ο ίδιος οίκος τον Σεπτέμβριο αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας σε «ΒΒ» με θετική τάση. Η δεύτερη αξιολόγηση είναι προγραμματισμένη για τις 16 Σεπτεμβρίου. Το μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η κίνηση που θα κάνει η Moody's, εάν μετά τη «σιωπή» που επέδειξε στην αξιολόγηση του Νοεμβρίου θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, η οποία σήμερα βρίσκεται τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική στην κατηγορία «Ba3» σε σχέση με τους υπόλοιπους οίκους. Στις 22 Απριλίου αναμένεται και η γνώμη της S&P και στις 21 Οκτωβρίου η δεύτερη και αυτό που επιθυμεί διακαώς η ελληνική πλευρά είναι να μην περάσουν χωρίς αποτέλεσμα τα δυο ραντεβού. Ο οίκος διατηρεί από τον Απρίλιο την ελληνική οικονομία στην κατηγορία «ΒΒ» με θετικές τις προοπτικές.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 15:32 - 10 Ιαν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.