ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δικαστικό ''φρένο'' σε 14 τραπεζικούς όρους

11:43 - 24 Σεπ 2007 | Οικονομία
''Καταπέλτης'' είναι για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα οι δύο αποφάσεις του πολυμελούς πρωτοδικείο της Αθήνας. Ύστερα από δύο αγωγές που κατέθεσε η ΕΚΠΟΙΖΩ, η δικαιοσύνη έκρινε παράνομους 14 όρους που εμπεριέχονται σε τραπεζικές συμβάσεις δανείων, καταθέσεων και πιστωτικών καρτών. Βέβαια, ο δικαστικός πόλεμος δεν τελειώνει εδώ. Οι δύο τράπεζες εις βάρος των οποίων κατατέθηκαν οι αγωγές, θεωρείται βέβαιο ότι θα προσφύγουν σε δεύτερο βαθμό καθώς από την πρωτοβάθμια απόφαση διακυβεύονται έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Οι αποφάσεις, εκδόθηκαν εις βάρος δύο τραπεζών. Της Εθνικής και της Πειραιώς. Ωστόσο, το θέμα έχει σαφώς ευρύτερη διάσταση καθώς από τη στιγμή που υπάρχει δεδικασμένο, καμία τράπεζα δεν θα μπορεί να συμπεριλάβει αυτούς τους όρους στις συμβάσεις. Από τώρα, τίθεται θέμα απαλοιφής των όρων που κρίθηκαν παράνομοι και από τις σημερινές συμβάσεις. Ωστόσο, για να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο, θα περάσει τουλάχιστον ένα δωδεκάμηνο ακόμη.

Οι κυριότεροι όροι που κρίνονται παράνομοι είναι οι εξής:

  1. Έξοδα εξέτασης στεγαστικού δανείου (έως 1500 ευρώ)
  2. Προμήθεια για κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου (έως 1,5 ευρώ)
  3. Έξοδα κίνησης λογαριασμού (έως 0,8 ευρώ ανά συναλλαγή για λογαριασμούς με υπόλοιπο κάτω των 1500 ευρώ και υπό την προϋπόθεση ότι ο κάτοχος του λογαριασμού έχει ήδη κάνει τέσσερις συναλλαγές στα γκισέ)
  4. Ποινή για αδράνεια λογαριασμού (έως 0,6 ευρώ ανά μήνα ανάλογα με το χρονικό διάστημα για το οποίο ο λογαριασμός παραμένει αδρανής)
  5. Δέσμευση χρημάτων για στεγαστικά δάνεια ανέγερσης. Αφορά στα στεγαστικά δάνεια που χορηγούνται για ανέγερση οικοδομής. Η πρακτική που κρίθηκε παράνομη είναι η εξής: Το ποσό του δανείου κατατίθεται στον λογαριασμό του δανειολήπτη, ωστόσο παραμένει δεσμευμένο. Το ποσό απελευθερώνεται ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών. Παρ’όλα αυτά, ο δανειολήπτης πληρώνει τόπο από την πρώτη ημέρα.
  6. Κλιμακωτό επιτόκιο σε καταθέσεις. Είναι συνήθης πρακτική των τραπεζών να δίνουν υψηλότερο τόκο εφόσον το υπόλοιπο του λογαριασμού ξεπερνάει ένα ύψος και πάνω.
  7. Κόστος για αίτηση μεταφοράς δανείου σε άλλη τράπεζα. Γι’ αυτή τη διαδικασίας απαιτείται μια βεβαίωση η οποία κοστίζει έως και 50 ευρώ ανάλογα με την τράπεζα.
  8. Νέος τρόπος υπολογισμού τόκου πιστωτικών καρτών. Είναι το πιο σοβαρό πλήγμα για τις τράπεζες. Πριν από περίπου έναν χρόνο, αποφάσισαν να αλλάξουν τρόπο χρέωσης στις πιστωτικές κάρτες. Πλέον τοκίζουν τον κάτοχο από την ημέρα αγοράς του προϊόντος και όχι από την ημέρα έκδοσης του τραπεζικού λογαριασμού. Αυτό συνεπάγεταιπερισσότερους τόκους έως και 35 ημερών.
  9. Μηχανισμός αναπροσαρμογής επιτοκίου στις κάρτες. Η δικαιοσύνη θέλει να αφαιρέσει το δικαίωμα να αυξάνουν έως και 0,5% το επιτόκιο των πιστωτικών καρτών τη στιγμή που το επιτόκιο της ΕΚΤ αυξάνεται μόλις κατά 0,5%.
  10. Χρέωση για ανάληψη μετρητών από πιστωτική κάρτα (από 3 έως 20 ευρώ)

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.