ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Praxis: Η δεύτερη ανάγνωση της ομιλίας του Μπεν Μπερνάνκι

12:37 - 24 Σεπ 2007 | Οικονομία
«Μια δεύτερη ανάγνωση της ομιλίας του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED), Μπεν Μπερνάνκι, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, οι φόβοι για επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης σε συνδυασμό με τους κλυδωνισμούς που έχουν προκληθεί στο πιστωτικό σύστημα, οδήγησαν την FED να κάνει το χατίρι των κεφαλαιαγορών και να προβεί σε αναγκαστική μείωση του βασικού και του προεξοφλητικού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης», σημειώνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Praxis International, Κωσταντίνος Σεγρεδάκης.

Θεωρεί ότι σκοπός της FED είναι να τονώσει την ρευστότητα, επιδιώκοντας παράλληλα να απομακρύνει τους κινδύνους εισόδου της οικονομίας των ΗΠΑ σε ύφεση, χωρίς να αγνοεί ταυτόχρονα τους πληθωριστικούς φόβους.

Η κίνηση της FED μπορεί να ερμηνευτεί από το γεγονός ότι η τρέχουσα πιστωτική κρίση, έχει προκαλέσει αναταραχές στην αγορά κατοικίας, με αποτέλεσμα νααποτελεί σοβαρή απειλή για την ευρύτερη οικονομία, τονίζει ο κ.Σεγρεδάκης. Η «ψευδαίσθηση πλούτου» (wealth effect), η οποίαείχε δημιουργηθεί στους αμερικάνους καταναλωτές, λόγω της υπερβολικής ανόδου των τιμών των ακινήτων, κατά τα τελευταία χρόνια, έχει τώρα δώσει την θέση της σε μια εύθραυστη καταναλωτική εμπιστοσύνη από την συνεχιζόμενη υποχώρηση των εν λόγω τιμών. Η Praxis επισημαίνει ότι στο ενδεχόμενο που κλονιστεί η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία θα είναι σημαντικές, καθώς η κατανάλωση συνεισφέρει σημαντικό ποσοστό τουσυνολικού αμερικάνικου ΑΕΠ, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης. Από την άλλη πλευρά, η FED διευκρίνισε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την πορεία του πληθωρισμού, καθώς οι κίνδυνοι πληθωριστικών πιέσεων παραμένουν, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται στις των τιμές πρώτων υλών και των εμπορευμάτων.

Τέλος, ο αναλυτής της Praxis εκτιμά ότι αν το επόμενο διάστημα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την ανεργία είναι ευνοϊκά τότε, αναμένεται να συνεχιστούν οι μειώσεις επιτοκίων έως το τέλος του έτους, καθώς εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν δύο περαιτέρω μειώσεις της τάξεως των 25 μονάδων βάσης, στις συνεδριάσεις της FED στις 31 Οκτωβρίου και 11 Δεκεμβρίου 2007 αντίστοιχα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.