ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η νόσος των πουλερικών πέρασε στα οικονομικά αποτελέσματα του κλάδου

13:58 - 24 Σεπ 2007 | Οικονομία
Εμφανή ήταν η επίδραση της «νόσου των πουλερικών» στα αποτελέσματα του κλάδου για το 2006, που δηλώνει προετοιμασμένος να διέλθει την κρίση και να εμφανίσει θετικές προοπτικές για το 2007.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Hellastat Α.Ε., τα αποτελέσματα του κλάδου της πτηνοτροφίας αναπόφευκτα επλήχθησαν από την νόσο των πουλερικών, η οποία έθεσε αρκετές μονάδες σε υπολειτουργία, ενώ η ανάγκη για αποθήκευση των ποσοτήτων που δεν καταναλώθηκαν δημιούργησε έλλειψη ψυκτικών χώρων.

Επιπλέον, η πτώση της ζήτησης είχε σαν αποτέλεσμα την βελτίωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου το 2006 τόσο σε ποσότητα (39.186 τόνους, έναντι 48.500 το 2005) όσο και σε αξία (€66,74 εκ., έναντι €80,69 εκ. το 2005).

Ωστόσο η παροδικότητα του φαινόμενου, η ζήτηση για λευκό κρέας και η καλή οργάνωση των εγχώριων επιχειρήσεων, οι οποίες ακολουθούν τις προδιαγραφές ασφαλούς παραγωγής και διαμορφώνουν νέα προϊόντα ελκυστικότερα στον καταναλωτή, συντέλεσαν ώστε ο κλάδος να διέλθει την κρίση και να εμφανίσει θετικές προοπτικές το 2007.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις του κλάδου εφαρμόζουν σημαντικά επενδυτικά προγράμματα προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγική δυναμικότητα και αποτελεσματικότητά τους και ταυτόχρονα να βελτιώσουν τις συνθήκες παραγωγής (τυποποίηση, νέα προϊόντα) και να συμμορφωθούν με τους κανόνες υγιεινής.

Επισημαίνοντας τα δυνατά σημεία και τις ευκαιρίες που διαφαίνονται για τις επιχειρήσεις του κλάδου, ηHellastat A.E. σημειώνει τα εξής:

- Καθετοποίηση στο τμήμα των μεγαλύτερων μονάδων του κλάδου

- Εφαρμογή προτύπων υγιεινής (HACCP)

- Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής ευνοούν την κατανάλωση έτοιμων κατεψυγμένων γευμάτων

- Η απαίτηση του κοινού για υγιεινότερη διατροφή ευνοεί τη στροφή στη βιολογική πτηνοτροφία

- Λειτουργία πολυάριθμων κτηνοτροφικών μονάδων εκτατικής μορφής, οι οποίες σχετικά εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε βιολογικές

Ο κλάδος της πτηνοτροφίας και ειδικότερα της παραγωγής κρέατος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους της εγχώριας παραγωγής κρέατος καθώς το 2005 παρήχθησαν 177 χιλ. τόνοι πουλερικών, συμμετέχοντας στην εγχώρια παραγωγή με 35%.Στον συγκεκριμένο κλάδο δραστηριοποιούνται πολλές επιχειρήσεις, από απλές οικογενειακές μονάδες μέχρι συνεταιρισμοί και σημαντικές καθετοποιημένες εταιρείες.

Ο κλάδος χαρακτηρίζεται από έντονη συγκέντρωση επιχειρήσεων καθώς οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες του δείγματος καλύπτουν το 68,9% της αγοράς έναντι 63,6% το 2005. Επιπλέον σημαντικό μερίδιο αγοράς έχουν οι πτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί Πίνδος και ’ρτα.Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Hellastat A.E. το 45% της πτηνοτροφικής παραγωγής βρίσκεται συγκεντρωμένο στην Ήπειρο, το 27% στη Στερεά Ελλάδα και το 18% στη Μακεδονία & Θράκη.

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.