ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch: Η πρώτη αξιολόγηση της χρονιάς, με ελπίδες αναβάθμισης

11:05 - 14 Ιαν 2022 | Οικονομία
Fitch: Η πρώτη αξιολόγηση της χρονιάς, με ελπίδες αναβάθμισης
Το βράδυ της Παρασκευής (14/1) αναμένεται από την Fitch η πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας για το 2022.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης ανοίγει το χορό των αναβαθμίσεων και ασφαλώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ελπίζει σε αναβάθμιση.

Άλλωστε, έχει ήδη τεθεί ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας, το αργότερο στις αρχές του 2023 και θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσειη διαδρομή προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε πρόσφατη έκθεση του ο οίκος Fitch σχολίαζε την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι, μπορεί να αγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα μέχρι το τέλος του 2024 και ανέφερε ότι αυτό μειώνει τον κίνδυνο για απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού καθώς λήγει το Πανδημικό Πρόγραμμα Έκτακτης Αγοράς Ομολόγων (PEPP).

Γίνονται επίσης θετικές αναφορές στο Ταμείο Ανάκαμψης και στην πρόθεση της Ελλάδας να προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Οι επισημάνσεις αυτές ενισχύουν το σενάριο που θέλει τον οίκο Fitch να προχωρεί σε αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) σε «θετικές» από «σταθερές», χωρίς πάντως να αποκλείονται και εκπλήξεις. 

Να σημειωθεί δε πως πληφορορίες αναφέρουν πως μετά την αποψινή αξιολόγηση, η Ελλάδα σχεδιάζει να τρέξει την πρώτη έξοδό της στις αγορές για το 2022.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.