ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch για Ελλάδα: Σημάδια αντοχής στην αυξητική τάση του κόστους δανεισμού Κύριο

22:06 - 14 Φεβ 2022 | Οικονομία
Fitch για Ελλάδα: Σημάδια αντοχής στην αυξητική τάση του κόστους δανεισμού
Αυξητική τάση σε ανησυχητικά επίπεδα παρουσιάζει το ελληνικό χρέος, ωστόσο λόγω του θετικού outlook της χώρας μας, σύμφωνα με την Fitch Ratings, το χρέος είναι διαχειρίσιμο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, η αναθεώρηση του outlook της Ελλάδας κατά την πρόσφατη αξιολόγηση της χώρας από σταθερό σε θετικό αντανακλά την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της χώρας και ένα συρρικνούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, που υποστηρίζει μια ταχύτερη από την αναμενόμενη πτώση του χρέους του δημόσιου τομέα, εν μέσω αυξανόμενου αλλά ακόμα ιστορικά χαμηλού κόστους δανεισμού (η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μεταξύ της περιόδου 2015 και 2019 ήταν περίπου 6,25% κατά μέσο όρο).

Παράλληλα, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες για το ελληνικό δημόσιο θα κορυφωθούν το 2023 και θα παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ. Οι αναθεωρημένες προβλέψεις υποδεικνύουν τώρα χαμηλότερες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες τα επόμενα τέσσερα χρόνια (σωρευτικά 4,5% του ΑΕΠ).

Η αναθεώρηση αυτή αντανακλά επίσης τις αποπληρωμές των εκκρεμών δανείων του ΔΝΤ και τις προκαταβολές των δόσεων 2022 και 2023 του προγράμματος Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (Greek Loan Facility), ύψους 3,8% επί του εκτιμώμενου ΑΕΠ.

FITCH 2

Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε απότομα λόγω της πανδημίας της Covid-19 ενώ ο δείκτης χρέους είναι ο τρίτος υψηλότερος μεταξύ των κρατικών κρατών τα οποία αξιολογεί η Fitch με «BB».

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Fitch Ratings, συντρέχουν σημαντικοί λόγοι βάσει των οποίων το δημόσιο χρέος της χώρας μας είναι βιώσιμο. Το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» ρευστότητας της Ελλάδας είναι σημαντικό, τα ευνοϊκά χαρακτηριστικά της πλειονότητας του ελληνικού κρατικού δημόσιου χρέους σημαίνει ότι το κόστος εξυπηρέτησης είναι χαμηλό και τα χρονοδιαγράμματα απόσβεσης είναι διαχειρίσιμα, ενώ η μέση ωρίμανση των ελληνικών ομολόγων είναι από τις μεγαλύτερες από κάθε κράτος, στα 20,5 χρόνια.

Ο δείκτης τόκων προς έσοδα της Ελλάδας είναι πολύ χαμηλότερος από τη διάμεσο των οικονομιών που αξιολογούνται με «BB» και ελαφρώς χαμηλότερος από τη διάμεσο επί των οικονομικών με αξιολογούνται με «BBB».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Fitch αναμένει μια σταθερή μείωση του χρέους, δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται το 2022 και το 2023. Ως εκ τούτου, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί στο 185,3% το 2023.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:58 - 14 Φεβ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.