ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καμπανάκι» Fitch: Μεγάλος ο αντίκτυπος του πληθωρισμού στην πραγματική οικονομία Κύριο

17:37 - 02 Μαρ 2022 | Οικονομία
«Καμπανάκι» Fitch: Μεγάλος ο αντίκτυπος του πληθωρισμού στην πραγματική οικονομία
«Οι προκλήσεις για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να αρχίσουν να απειλούν τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές φέτος», εκτιμά σε νέα της έκθεση η Fitch Ratings, τονίζοντας ότι «ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει σε υψηλά επίπεδα, όπως και στην Ευρώπη, κάτι που ενδέχεται να αλλάξει το δεύτερο εξάμηνο του έτους» και προειδοποιώντας για μεγάλο αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία, σε περίπτωση που οι κεντρικές τράπεζες κινηθούν απότομα.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, «ένα σενάριο όπου ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει πολύ υψηλός το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και οι μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα αυξηθούν είναι εύλογο και θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ πιο απότομη σύσφιξη της Federal Reserve από το αναμενόμενο».

«Η υποχώρηση του πληθωρισμού θα πραγματοποιηθεί από το β’ εξάμηνο του 2022 και ύστερα, καθώς οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες και καταναλωτικά αγαθά περιορίζονται, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης ομαλοποιούνται», προσθέτει η Fitch.

Ο οίκος αναμένει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης το 2022 και κατά 100 μονάδες περαιτέρω το 2023, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες περαιτέρω φέτος και 50 μονάδες το 2023, με την ΕΚΤ να ανεβάζει τα επιτόκια κατά 20 μονάδες το επόμενο έτος.

Ωστόσο, αναφέρει πως τα πρόσφατα στοιχεία του πληθωρισμού ήταν υψηλότερα από τα αναμενόμενα και οι προοπτικές των τιμών είναι αβέβαιες, επισημαίνοντας ότι «ο πληθωρισμός είναι μια δυναμική διαδικασία και μπορεί να αυτοτροφοδοτείται και να αυτοενισχύεται».

Τέλος, η Fitch τονίζει πως σε περίπτωση που συνεχιστεί ο πόλεμος Ρωσίας και Ουκρανίας, τότε θα μπορούσε να ανατραπούν οι προβλέψεις για πτώση του πληθωρισμού το β’ εξάμηνο του έτους. «Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να προετοιμαστούμε για πληθωρισμό διαρκείας» προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:48 - 02 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.