ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Η νέα ρύθμιση και το «καμπανάκι» των μικρομεσαίων

09:04 - 18 Μαρ 2022 | Οικονομία
Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Η νέα ρύθμιση και το «καμπανάκι» των μικρομεσαίων
Τη μετατροπή των Επιστρεπτέων σε Μη Επιστρεπτέες Προκαταβολές για το σύνολο των οφειλών ζητούν οι φορείς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αποτυπώνοντας το κλίμα που επικρατεί στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που ήδη αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες ρευστότητας.

Ουσιαστικά η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους από τη μια κι από την άλλη η κάθετη πτώση των τζίρων, ειδικά στο λιανεμπόριο, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στο φόντο αυτό χθες με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ έθεσε το θέμα για μη επιστροφή των ποσών που ακόμη δεν έχουν χαρακτηριστεί μη επιστρεπτέα και ξεπερνούν τα 2,3 δισεκ. Με αφορμή, δε, τα μέτρα της κυβέρνησης, ειδικά σε σχέση με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή τόνισε ότι “η περαιτέρω αύξηση της περιόδου αποπληρωμής (από 60 σε 96 δόσεις) αναγνωρίζει το πρόβλημα αλλά δεν το επιλύει. Απλώς για μια ακόμη φορά το μεταθέτει.”

Στήριξη ρευστότητας

Σημειώνεται ότι η αύξηση των δόσεων αποπληρωμής των Επιστρεπτέων προκαταβολών 1-7, που ουσιαστικά “κουρεύει” το ποσό της κάθε δόσης δίνει ένα “αέρα” ρευστότητας, (κατ’  εκτίμηση) 100-150 εκατομμυρίων ευρώ σε 700.000 επιχειρήσεις. Ήδη, βέβαια, από τα 8,3 δισ. όλων των κύκλων της Επιστρεπτέας  στη διετία 2020-2021 έχουν ήδη χαρακτηριστεί Μη Επιστρεπτέα επισήμως τουλάχιστον τα 5-6 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα με βάση και τις τελευταίες ανακοινώσεις θα πρέπει να επιστραφούν το 2030. Μόνο φέτος στο β΄εξάμηνο φέτος θα έπρεπε, με δεδομένο ότι έτρεχαν οι 6 φετινές δόσεις, να εισπραχθούν τουλάχιστον τα 300-400 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 2,3 δισεκ. Αλλά με 60% επιμήκυνση δόσεων (σε 96 μήνες αντί για 60) τα ποσά των ετήσιων καταβολών μειώνονται τουλάχιστον 30%-40%, δηλαδή 100-150 εκατ. ευρώ για το 2021.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα μια επιχείρηση που έλαβε επιστρεπτέα προκαταβολή 100.000 ευρώ και θα  πρέπει να επιστρέψει το ποσό των 50.000 θα πληρώνει κάθε μήνα για 8 χρόνια 520 ευρώ ενώ με τις 60 δόσεις θα έπρεπε να καταβάλλει 834 ευρώ. Συνεπώς θα έχει μηνιαία ρευστότητα ύψους 314 ευρώ. Για επιστροφή ποσού 100.000 ευρώ η μηναία δόση μειώνεται κατά 624 ευρώ αφού διαμορφώνεται στα 1.042 ευρώ από 1.666 ευρώ.

Η ρύθμιση για την έκπτωση

Να σημειωθεί ότι και με τις χθεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης αναμένεται να παραμείνει η ευκαιρία για   την εφάπαξ εξόφληση των δανείων της επιστρεπτέας προκαταβολής με έκπτωση 15% που λήγει με το τέλος του μήνα.  

Έτσι, οι επαγγελματίες θα έχουν μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για να αποφασίσουν εάν θα εξοφλήσουν εφάπαξ τα δάνεια ή θα επιλέξουν τις 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις που αντιστοιχούν σε 8 χρόνια.

Το πρόβλημα του τζίρου

Πάντως και η ΕΣΕΕ εκτιμά πως παρά το ενισχυμένο πλέγμα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, οι αβεβαιότητες που παράγει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η παγκόσμια ενεργειακή κρίση θα χαμηλώσουν σημαντικά τον πήχη των προσδοκιών τους επόμενους μήνες για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και κυρίως για το λιανεμπόριο, το οποίο διάγει από το περασμένο φθινόπωρο μία παρατεταμένη περίοδο έλλειψης ρευστότητας. “Σε αυτό το πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον επισημαίνουμε ότι θα απαιτηθεί η συστηματική παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων, η συνεχής συνεργασία της κυβέρνησης με τους φορείς της αγοράς και η διατήρηση της «πολεμικής» ετοιμότητας στην ανταπόκριση των συναρμόδιων υπουργείων στις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων" τονίζει η ΕΣΕΕ.

«Από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και τις εξειδικεύσεις των μέτρων που έκαναν οι Υπουργοί, καταλαβαίνουμε ότι το κυβερνητικό επιτελείο έχει αντιληφθεί το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξαιτίας του σφοδρού κύματος των ανατιμήσεων.»  Αυτό τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσιου τονίζοντας παράλληλα ότι:

«Το νέο πακέτο στήριξης ήταν επιβεβλημένο καθώς ένας πολύ μεγάλος αριθμός καταναλωτών –η συντριπτική πλειοψηφία θα έλεγα- δεν έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει λογαριασμούς ρεύματος, θέρμανσης, να αγοράσει κάποια βασικά αγαθά και παράλληλα να στηρίξει την αγορά. Κάτι που έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων” τόνισε ο πρόεδρος του ΚΕΕ σημειώνοντας ότι ότι με μέτρα ανακούφισης και αποσπασματικές δράσεις δεν λύνεται το πρόβλημα. Αντίθετα διογκώνεται και είναι ορατός ο κίνδυνος για μία επισιτιστική και ανθρωπιστική κρίση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Και προτεραιότητα όλων πρέπει να είναι η εξαφάνιση αυτού του κινδύνου, δίνοντας τη δυνατότητα σε οικονομίες σαν τη δική μας να κάνουν βήματα προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω.”

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.