ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Πυρόπληκτος" ο νέος προϋπολογισμός- Σήμερα στις 12 η κατάθεση του προσχεδίου στη Βουλή

09:53 - 01 Οκτ 2007 | Οικονομία
Επιπλέον φόρους κατά 3,9 δις ευρώ θα προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός, ο οποίος ταυτόχρονα θα είναι ιδιαίτερα «μαζεμένος» στο θέμα των δαπανών με τον πήχη της αύξησης των επιχορηγήσεων για το 2008 να τοποθετείται αυστηρά στο 4%, όπως προκύπτει από το προσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στις 12 στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος προϋπολογισμός, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι ο πρώτος που θα συνταχθεί με τα αναθεωρημένα στοιχεία του ΑΕΠ, θα είναι ιδιαίτερα «σφικτός» σε τομείς που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τις προτεραιότητες της οικονομικής πολικής και δη με τους στόχους υλοποίησης των βασικών οικονομικών μεγεθών που προβλέπονται στο πρόγραμμα Σταθερότητας ( έλλειμμα, δημόσιο χρέος, πληθωρισμός, δημόσιες δαπάνες κλπ.)                             

Αντίθετα, θα «χαλαρώνει» σε μέτρα που έχουν να κάνουν με την επούλωση των πληγών των πυροπαθών, στις δαπάνες κοινωνικής χρηματοδότησης, στις δημόσιες επενδύσεις και στις δαπάνες για μισθούς και συντάξεις καθώς και των αυξήσεων σε στρατιωτικούς, δικαστικούς, δημόσιους υπαλλήλους, ανάπηρους που υποσχέθηκε η κυβέρνηση μέσω των νομοσχεδίων που εισήγαγε εσπευσμένα στο θερινό τμήμα της βουλής και τα οποία δεν πρόλαβαν να ψηφισθούν.      

Βασικό «καύσιμο» του νέου προϋπολογισμού θα αποτελέσουν τα έσοδα, ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα αναζητήσει πρόσθετες φοροδοτικές «δεξαμενές» προκειμένου να καλύψει την «μαύρη τρύπα» των εισπράξεων  του τρέχοντος προϋπολογισμού η οποία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους - χωρίς να προσμετρούνται σε αυτά το κόστος αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών - αλλά και της γενικότερης υποχρέωσης που έχει ότι το έλλειμμα θα πρέπει να παραμείνει φέτος κάτω από το 3% ( 2,4% ήταν ο αρχικός στόχος του προϋπολογισμούς) με απώτερο στόχο να μηδενιστεί το 2010.

Υποχρέωση διόλου εύκολη, αφού μόνο η καταστροφή του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου στις πυρκαγιές και η οποία κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης είναι 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή 0,75% του ΑΕΠ- οδηγεί αυτομάτως το έλλειμμα πάνω από το Κοινοτικό όριο του 3%. Εάν στο νούμερο αυτό προστεθεί και το κόστος των μέτρων «επούλωσης» των πληγών των πυροπαθών, ήτοι 300 εκατ. ευρώ τότε… η νέα Κυβέρνηση δεν αποκλείεται να «αναθερμάνει» το ενδεχόμενο χρήσης του άρθρου 104 του Συμφώνου Σταθερότητας που επιτρέπει την υπέρβαση των ορίων του δημόσιου ελλείμματος σε έκτακτες περιπτώσεις, λόγω θεομηνιών, φυσικών καταστροφών κλπ.    

Πάντως, ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, εξακολουθεί να καθησυχάζει και να υποστηρίζει ότι οι επιπτώσεις στο έλλειμμα  δεν αφορούν το ΑΕΠ ενός έτους ή το ετήσιο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, για το οποίο οι μέχρι σήμερα ενδείξεις δείχνουν ότι θα παραμείνει κάτω από την πήχη του 3% του ΑΕΠ.

Δεδομένων των νέων αναγκών σε έσοδα που ανακύπτουν, οι εισηγήσεις για νέους φόρους στα Οικονομικά Υπουργεία πέφτουν σαν «βροχή» με τις βασικότερες από αυτές να έχουν ως γραμμή αφετηρίας την αύξηση έως και τρεις ποσοστιαίες μονάδες του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ 19% (σ.σ. σε επιδείνωση της κατάστασης μελετάται ακόμη και αύξηση επίσης μέχρι τρεις μονάδες του χαμηλού συντελεστή 9%) και να καταλήγουν σε γενικότερες αυξήσεις έμμεσων φόρων όπως σε ποτά, καύσιμα (σ.σ. επίσπευση των δυο προγραμματισμένων αυξήσεων του 2008 και του 2009) τσιγάρα, του Ενιαίου Φόρου Περιουσίας και την αύξηση του ελάχιστου κόστους κατασκευής οικοδομών.

Πρόκειται για ένα κονδύλι το οποίο αγγίζει συνολικά τα 4 δις. ευρώ και το οποίο αναλυτικά θα προέλθει:  

* Από την επιβολή του ενιαίου φόρου στα ακίνητα που έχει ήδη στα «σκαριά» η κυβέρνηση. Ήδη οι αντικειμενικές έχουν προσεγγίσει τις αγοραίες ενώ με την τρίτη κατά σειρά αύξηση των αντικειμενικών τιμών εφόσον τελικά προχωρήσει το υπουργείο Οικονομίας διευκολύνονται όσο ποτέ άλλοτε τα σχέδια της κυβέρνησης για την επιβολή του ενιαίου φόρου, ο οποίος θα επιφέρει σημαντικά φορολογικά βάρη στους ιδιοκτήτες ακινήτων και υψηλά έσοδα στο ελληνικό Δημόσιο.

* Από το «κυνήγι» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Πρόκειται για μία «πίτα» 17 δις. ευρώ, σημαντικό κομμάτι της οποίας σκοπεύει να αποσπάσει το υπουργείο Οικονομικών με την πλήρη ενεργοποίη

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.