ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην αφετηρία της τελευταίας μεταμνημονιακής αξιολόγησης-Στον ορίζοντα η επενδυτική βαθμίδα

09:08 - 06 Απρ 2022 | Οικονομία
Στην αφετηρία της τελευταίας μεταμνημονιακής αξιολόγησης-Στον ορίζοντα η επενδυτική βαθμίδα
Με γρήγορες διαδικασίες φιλοδοξεί η Ελληνική πλευρά να προωθήσει και να ολοκληρώσει 14η και τελευταία μεταμνημονιακή αξιολόγηση, στο πλαίσιο της οποίας σήμερα συνάντηση τους θεσμούς. Σε ένα πλαίσιο όπου κυριαρχεί η αγωνία για τις τιμές και τον πληθωρισμό αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις οι δυο πλευρές θέτουν επί τάπητος τις εκκρεμότητες από τις προηγούμενες αξιολογήσεις αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και η οικονομία της ώστε άμεσα να μπει σε τροχιά ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, που είναι και ο κεντρικός στόχος.

Παρά, βέβαια τις όποιες εκκρεμότητες, σε μια περίοδο που η ΕΕ δοκιμάζεται, δεν αναμένονται “δυσάρεστες εκπλήξεις” καθώς κανείς δεν επιθυμεί νέα μέτωπα κι έτσι αναμένεται να “καθαρίσει” ως προς τουλάχιστον τα θέματα εποπτείας το τοπίο για το χρονοδιάγραμμα για την ολική επιστροφή στις αγορές. 

Έτσι η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία θεωρείται δεδομένο ότι θα γίνει τον Αύγουστο. Αντίστοιχα αναμένεται και το “πράσινο” φως για τη δόση των 747 εκατ. ευρώ από τα ANFA’s SMP’s που θα εκταμιευτεί κανονικά τον Ιούνιο. Σε ό,τι αφορά τη δόση που εκκρεμεί από το 2019 και είναι ισόποση, αυτή τελικά δεν θα δοθεί ταυτόχρονα αλλά εκτιμάται ότι θα αποδεσμευτεί με τις πρώτες εξετάσεις που θα δώσει η χώρα σε καθεστώς πια απλής εποπτείας, πιθανότατα τον Νοέμβριο.

Οι εκκρεμότητες

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα και σχετικές πληροφορίες  επί τάπητος των συζητήσεων αναμένεται να τεθούν:

·         η νέα αύξηση κατώτατου, που θα ισχύσει από 1ης Μαΐου

·        η πορεία εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες αλλά και των συντάξεων έως τον Ιούνιο

·         η μεταρρύθμιση του Συστήματος Α΄βάθμιας Υγείας, 

·        το  νέο μισθολόγιο και κίνητρα για εργαζόμενους στο Δημόσιο

·         το νέο πληροφοριακό σύστημα «eispraksis» της ΑΑΔΕ που πρέπει να έχει τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή το καλοκαίρι

·         η εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη

·         η εκκαθάριση του συνόλου των εκκρεμών κρατικών εγγυήσεων

·         το μεταβατικό σχήμα προστασίας της κύριας κατοικίας για ευάλωτους οφειλέτες.

  •  η λειτουργία της μονάδας JustStat του υπουργείου Δικαιοσύνης

  • η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων

Με βάση τις συζητήσεις θα συνταχθεί η έκθεση των θεσμών για την ενισχυμένη εποπτεία, η οποία θα δημοσιευθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Η ακρίβεια

Παράλληλα αναμένεται να υπάρξει σήμερα αναλυτική ενημέρωση από την ελληνική πλευρά για τις επόμενες κινήσεις στο θέμα των μέτρων “ανάχωμα” στην ακρίβεια, αλλά και μια σχετική εκτίμηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων της συγκυρίας αλλά και των μέτρων που λαμβάνονται. Έμφαση θα δοθεί και στο ενδεχόμενο κύμα ληξιπρόθεσμων οφειλών είτε σε λογαριασμούς, είτε σε τράπεζες και δημόσιο αλλά και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν.

Παράλληλα αναμένεται να γίνει έλεγχος των επιπτώσεων του πολέμου στο μακροοικονομικό σενάριο με τον πήχη της ανάπτυξης να προσγειώνεται στο 2,5% για φέτος σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα σταλεί τέλος του μήνα στις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα λόγω της αρνητικής επίπτωσης στο ισοζύγιο από τα μέτρα στήριξης ο στόχος για το πρωτογενές έλλειμμα ανεβαίνει πάνω από το 1,8% του ΑΕΠ έναντι αρχικής εκτίμησης για 1,2% του ΑΕΠ.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.