ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δύσκολη δημοσιονομική «αριθμητική» για ενεργειακά αναχώματα- Η ελπίδα της ΕΕ

20:45 - 19 Απρ 2022 | Οικονομία
Δύσκολη δημοσιονομική «αριθμητική» για ενεργειακά αναχώματα- Η ελπίδα της ΕΕ
«Μάννα εξ ουρανού» θα είναι μια τυχόν ευρωπαϊκή απάντηση στις ενεργειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και η χώρα μας, καθώς μάλιστα τον Απρίλιο αναμένεται να «κτυπήσουν» ταβάνι οι εγχώριες λιανικές τιμές ρεύματος αντανακλώντας το ράλι στη χονδρική αγορά το Μάρτιο.

Ωστόσο με βάση στελέχη του Υπ. Οικονομικών παραμένει θολό το τοπίο για το τι θα αποφασίσει η ΕΕ, ειδικά για 230 δισεκ. ευρώ που είναι αδιάθετα από το Ταμείο Ανάκαμψης και στα οποία προσβλέπει η Ελλάδα, γεγονός που εντείνει τον προβληματισμό για τις επιπτώσεις που θα έχει μια «εθνική ανάληψη του όλου βάρους» των μέτρων που έχει και ο Πρωθυπουργός αναφέρει, ακόμη και σήμερα.

«Θέλω να επαναλάβω ακόμα μια φορά ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κατάσταση έκρηξης στις τιμές του φυσικού αερίου. Το πρόβλημα αυτό είναι εισαγόμενο. Ένα πρόβλημα το οποίο αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και γι’ αυτό και έχω προσωπικά αγωνιστεί να υπάρχει μια πανευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πρόβλημα, το οποίο δεν είναι αμιγώς εθνικό, είναι ευρωπαϊκό», τόνισε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος νωρίτερα πραγματοποίησε τον περίπλου του νησιού και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού από τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli.

«Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να στηρίζει τους καταναλωτές ενέργειας μέσα από ένα σχήμα επιδοτήσεων το οποίο θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα. Και σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το πρόβλημα, θέλω όλοι οι Έλληνες να γνωρίζουν ότι η ελληνική Κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει σημαντικά πρόσθετα μέτρα έτσι ώστε να απορροφήσει όσο μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό είναι δυνατό και επιτρεπτό από τα δημοσιονομικά περιθώρια», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το πότε, πάντως, θα ληφθούν νέα μέτρα στήριξης, στελέχη του οικονομικού επιτελείου μιλώντας σε δημοσιογράφους δεν έδωσαν σαφές χρονοδιάγραμμα αλλά και μέγεθος ποσών, τονίζοντας ότι αναφορές για μέτρα 4 δισεκ. ευρώ από δω και μπρος «δεν υπάρχουν». Ουσιαστικά αποτυπώνεται μια μεγάλη δυσκολία στην «αριθμητική» των πόρων.

«Το διάγραμμα είναι δυναμικό, παίζουν ρόλο οι συσχετισμοί, οι γαλλικές εκλογές, η δυναμική παρέμβασης στο αέριο», ανέφερε το ίδιο στέλεχος μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογραφική ενημέρωση, σημειώνοντας το μεγάλο δείκτη αβεβαιότητας που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις αποφάσεις.

Τα σενάρια

Πάντως το επόμενο διάστημα το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει στον πρωθυπουργό όλο το πακέτο μέτρων, από τη φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων» κερδών μέχρι το πώς θα αποσυνδεθεί η τιμή λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου.

Βέλτιστο πάντως για την κυβέρνηση είναι ένα σενάριο όπου η Ευρωπαϊκή απάντηση θα είναι κυρίαρχη. 

«Η ιδανική χρήση των 230 δισεκ. ευρώ από τα αδιάθετα του Ταμείου Ανάκαμψης, θα ήταν να αξιοποιηθούν για σχέδιο κοινής προμήθειας. Εάν γινόταν αυτό θα πήγαιναν κάτω οι τιμές αερίου. Η άλλη εκδοχή είναι να δοθούν στα κράτη μέλη να κάνουν δανεισμό χωρίς επιβαρύνσεις», ανέφερε το ίδιο στέλεχος σήμερα. «Η κυβέρνηση αξιολογεί και περιμένει πού θα καταλήξει η απόφαση της ΕΕ. Αν ληφθούν τον Ιούνιο οι αποφάσεις θα έχουν δρομολογηθεί, ήδη βέβαια, κάποια πράγματα.

Δύσκολο πάντως είναι να αλλάξει δραστικά το σύνολο των επιδοτήσεων. Θα χρειαστεί χρόνο η όποια άλλη δομική παρέμβαση για να υλοποιηθεί. Δεν ξέρω πώς θα πάμε το Μάιο» ανέφερε χαρακτηριστικά «φωτογραφίζοντας» τη δυσκολία στην εθνική παρέμβαση ως προς τη διαμόρφωση της τιμής του φυσικού αερίου. Πάντως το «μέρισμα» από το Ταμείο Ανάκαμψης σε δάνεια για τη χώρα είναι στα 4 δισεκ. ευρώ, κάτι όμως που όπως τονίζεται θα προσμετρηθεί στο έλλειμμα.

Συνέχεια επιδοτήσεων 

Με βάση πάντως τα σημερινά δεδομένα οι εναλλακτικές για τις επιδοτήσεις είναι είτε να συνεχιστεί το ίδιο σχήμα, με απορρόφηση της ρήτρας αναπροσαρμογής που για καταναλώσεις έως 300 κιλοβατώρες φτάνει το 62%, είτε να μπει ένα πλαφόν στο πώς επηρεάζουν οι τιμές αερίου το κόστος ρεύματος, κάτι που βέβαια θα έχει οριζόντια διάχυση σε παραγωγή και νοικοκυριά. Αναλυτικά η πρόταση προβλέπει επιβολή πλαφόν στην ανώτατη τιμή του φυσικού αερίου, με το κράτος να επιδοτεί την διαφορά της τρέχουσας τιμής από την ανώτατη που θα ορίσει στους παραγωγούς ενέργειας, ώστε το ρεύμα στην τελική του τιμή να μειωθεί σημαντικά. Επίσης στο τραπέζι είναι κι ένα μικτό σχήμα με χρήση και των δυο μεθόδων. 

Πάντως η χρηματοδότηση της όποιας λύσης είναι το μεγάλο θέμα καθώς περίπου 1,4 δισεκ. ευρώ είναι άμεσα διαθέσιμα αυτή τη στιγμή με βάση και τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με πηγές από το οικονομικό επιτελείο, πέρα από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής μετάβασης που εκτιμάται με βάση τις τιμές ρύπων και πλεονάσματα του ΕΛΑΠΕ να φτάσουν ίσως και τα 3,5 δισεκ. ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.