ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο 9,6% η αναθεώρηση του ΑΕΠ, από 26% που υπολόγιζε η κυβέρνηση

14:06 - 08 Οκτ 2007 | Οικονομία
Η προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας επιβεβαιώνει πλήρως σχετικές πληροφορίες περί απόρριψης της αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ κατά 26%, όπως το είχε υπολογίσει η ελληνική κυβέρνηση. Αν και δεν εκδόθηκε ανάλογη ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία παραδέχεται ότιμετά από διαβουλεύσεις με την Eurostat, η αύξηση του ΑΕΠ με έτος βάσης το 2000 περιορίστηκε μόλις στο 9,6%. Προφανώς η Eurostat απέρριψε τις μεθοδολογίες και την δημιουργική λογιστική που χρησιμοποίησε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και η Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσία, προκειμένου να παρουσιάσουν εκείνο το φοβερό 26%.

Όπως «κομψά» αναφέρει η ανακοίνωση, «οι συζητήσεις κάλυψαν όλα τα σημεία αναθεώρησης και οι αλλαγές από την αρχική εκτίμηση (προφανώς του 26%) οφείλονται στην προσαρμογή από την προσέγγιση της παραγωγής, η οποία χρησιμοποιήθηκε, προς την προσέγγιση της δαπάνης, στη συμμετοχή του κλάδου κατασκευών στην προστιθέμενη αξία της οικονομίας, στην περίοδο απόσβεσης δημοσίων υποδομών».

Είναι φανερό ότι η Euorstat επέμεινε ότι δεν μπορούσαν να αλλάξουν οι μέθοδοι που υιοθέτησε η κυβέρνηση κατά την περιβόητη απογραφή, προκειμένου να καταγγείλει τις κυβερνήσεις του κ. Σημίτη.

Είναι επίσης σαφές ότι η κυβέρνηση άλλαξε την συγκεκριμένη μεθοδολογία προκειμένου να παρουσιάσει την αύξηση του 26% στο ΑΕΠ.

Από την άλλη πλευρά, η αποδεκτή πλέον αύξηση του 9,6% του ΑΕΠ από τις Βρυξέλλες σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πληρώσει λιγότερες εισφορές αναδρομικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε σύγκριση με αυτές που θα πλήρωνε αν «περνούσε» το 26% και παράλληλα θα περισώσει κονδύλια από τα ταμεία συνοχής.

Ωστόσο, θα υπάρξει τώρα πρόβλημα με τα ελλείμματα, αλλά αυτά είναι τα ρίσκα της... δημιουργικής λογιστικής, όταν μάλιστα απορρίπτεται έστω και εν μέρει.

Η επίσημη ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες αναμένεται να εκδοθεί στα τέλη Οκτωβρίου.

Σκληρή κριτική από ΠΑΣΟΚ & ΣΥΡΙΖΑ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, μετά την ανακοίνωση για την αναθεώρηση του ΑΕΠ επεσήμανε σε δήλωσή του ότι σήμερα διαφάνηκε ένας ακόμη πιθανός λόγος επίσπευσης των εκλογών.

«Η αξιοπιστία των πεπραγμένων της κυβέρνησης δοκιμάζεται για μια ακόμη φορά.», δήλωσε ο κ. Ραγκούσης «Αποκαλύπτεται και πάλι πως οι υποσχέσεις και οι δηλώσεις περί διαφάνειας και αξιοπιστίας των στοιχείων για τη Νέα Δημοκρατία ήταν και παραμένουν κούφια λόγια.»

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε ακόμη, «είναι τυχαίο ότι η ανεργία κι ο πληθωρισμός μειώθηκαν, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, προεκλογικά για να αυξηθούν αμέσως μετά;»

Για αποκάλυψη της προχειρότητας και της αυθαιρεσίας των κυβερνητικών προτάσεων, αλλά και για εμφανείς σκοπιμότητες από μέρους της κυβέρνησης έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής Παν. Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε χαρακτηριστικά «Το γεγονός ότι η αναθεώρηση του ΑΕΠ θα ανέλθει μόνο στο 9,6%, σε συνδυασμό και με τις απαράδεκτες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό έως το 2010, προμηνύει ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση της ήδη σκληρής λιτότητας και της πρωτοφανούς φοροεπιδρομής σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, τα αμέσως επόμενα χρόνια. Τον ελληνικό λαό αναμένουν πολύ δύσκολές μέρες με μόνους κερδισμένους τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τις Τράπεζες και τους ιδιοκτήτες πολύ μεγάλων ακίνητων περιουσιών».

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.