ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι νέες προβλέψεις της UBS για την ελληνική οικονομία Κύριο

07:55 - 10 Ιουν 2022 | Οικονομία
Οι νέες προβλέψεις της UBS για την ελληνική οικονομία
Αύξηση του ΑΕΠ της χώρας μας κατά 4% φέτος και κατά 4,7% το 2023, προβλέπει ο ελβετικός επενδυτικός οίκος UBS σε νέα του έκθεση.

Ειδικότερα, η UBS εκτιμά ανάπτυξη 4% το 2022, λαμβανομένων υπόψη αρνητικών στοιχείων που αφορούν το παρελθόν, των δεδομένων υψηλής συχνότητας που καταγράφηκαν το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους και της καλπάζουσας αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων, που τροφοδοτήθηκαν από τη ραγδαία άνοδο στην ενέργεια και στα τρόφιμα.

Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα σημείωσε ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα στη φετινή τουριστική σεζόν, καθώς τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 340% σε ετήσια βάση το α’ τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Σύμφωνα με την αναφορά της UBS στη χώρα μας, οι δαπάνες των νοικοκυριών αναμένεται να επωφεληθούν από τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης που αφορούν τις τιμές στην ενέργεια (2,2% του ΑΕΠ), καθώς επίσης και από τη διατήρηση της απασχόλησης (αυξήθηκε κατά 14% σε ετήσια βάση) και την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,7% αθροιστικά από το περασμένο Ιανουάριο.

avfgrtefd

Παράλληλα, η Ελλάδα έλαβε 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η κυβέρνηση αναμένει πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου ανήλθε σε 0,8 δισ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ).

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει έλλειμμα μεγαλύτερο κατά 1,7 δισ. ευρώ, καθώς η πορεία των εσόδων ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη και οι δαπάνες χαμηλότερες.

bdgbhntyresdfghtrgfd

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.