ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνέχεια επιδοτήσεων: Οι πηγές χρηματοδότησης και οι μεταβλητές των τιμών

09:40 - 22 Ιουν 2022 | Οικονομία
Συνέχεια επιδοτήσεων: Οι πηγές χρηματοδότησης και οι μεταβλητές των τιμών
O φετινός λογαριασμός των προγραμματισμένων μέτρων στήριξης, ανέρχεται πλέον στα 8,44 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών.

Κυρίαρχη θέση μέσα σε αυτές κατέχει η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, αλλά και με την αξιοποίηση πόρων του κρατικού προϋπολογισμού.

Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 6,038 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 850 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι τα χρήματα που θα χρηματοδοτήσουν τον λεγόμενο «μόνιμο μηχανισμό», ο οποίος, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, πήρε χθες την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να ενεργοποιηθεί από την 1η Ιουλίου. Πρακτικά, κάθε μήνα από τον Ιούλιο και μετά, ο κρατικός προϋπολογισμός θα εκταμιεύει περί τα 150 εκατ. ευρώ ανά μήνα για να στηρίζει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αυτοί οι πόροι θα φτάσουν υπό την προϋπόθεση ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα κινείται στην περιοχή των 100 ευρώ και ότι η τιμή της μεγαβατώρας του ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα ξεπερνά σε μέσο όρο τα 225 ευρώ.

Προς το παρόν, το φυσικό αέριο είναι πάνω από το όριο επιφυλακής, ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα κινείται λίγο χαμηλότερα από το ποσό που προαναφέρθηκε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.