ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκαθαρίζει η ΓΣΕΕ για τον διάλογο στο ασφαλιστικό

11:21 - 10 Οκτ 2007 | Οικονομία
Σήμερα αναμένεται η απάντηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος για το αν θα καθίσει με την κυβέρνηση στο τραπέζι του διαλόγου για το ασφαλιστικό. Ωστόσο, το κύριο βάρος έχει εναποτεθεί στην απόφαση της ΠΑΣΚΕ (που διατηρεί 22 από τις 45 έδρες στη διοίκηση) που όπως παραδέχονται τα στελέχη της μόνο εύκολη δεν είναι.

Οι κατευθύνσεις που εδόθησαν στη άτυπη συνάντηση μεταξύ των μελών της παράταξης, μάλλον φέρνουν πιο κοντά στη θετική απάντηση της ΓΣΕΕ για τη συμμετοχή της στον διάλογο. Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας της στάσης της κυβέρνησης αλλά και του κ. Αναλυτή που επιχείρησαν να περάσουν τις προσωπικές απόψεις του προέδρου της Επιτροπής Σοφών ως πόρισμα της εν λόγω επιτροπής, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας η ΠΑΣΚΕ εμφανιζόταν αρνητική.

Πιο ψύχραιμες σκέψεις κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου επέφεραν δεύτερες σκέψεις πριν ειπωθεί το κατηγορηματικό «όχι» για τη συμμετοχή στον διάλογο.

Σύμφωνα με όσα διατυπώθηκαν, καταρχήν ως θεσμική θέση οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ δεν αρνούνται τον διάλογο. Ωστόσο, καταγράφηκε καθολική αντίρρηση στον τρόπο διεξαγωγής του διαλόγου που σύμφωνα με τους συνδικαλιστές υποβαθμίζεται. Για τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ η τακτική διαρροών που ακολούθησε η κυβέρνηση δημιούργησε άσχημο κλίμα που έχει πανικοβάλει τους ασφαλισμένους.

Επί τη βάσει των ανωτέρω οι συνδικαλιστές της πλειοψηφούσας παράταξης εντός ΓΣΕΕ αποφάσισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να ζητήσουν από την κυβέρνηση διεξαγωγή του διαλόγου σε τέσσερα επίπεδα. Ετσι, για να συμμετάσχει η ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την πρόταση της ΠΑΣΚΕ, θα πρέπει (και εφόσον δεν αλλάξει τίποτε μέσα στο διήμερο) να καταγραφεί συμφωνία στο πρώτο επίπεδο που αφορά στη χρηματοδότηση του συστήματος, προκειμένου οι συζητήσεις να μεταπηδήσουν στο δεύτερο επίπεδο (τις ενοποιήσεις Ταμείων).

Το τρίτο επίπεδο θα αφορά τη διοικητική οργάνωση και το τέταρτο τα βαρέα και ανθυγιεινά. Επίσης, αποφασίσθηκε να ζητηθεί ο διάλογος να μην γίνει σε διμερές επίπεδο (μεταξύ των κοινωνικών εταίρων), αλλά να διεξαχθεί μόνο στις διαρκείς Κοινοβουλευτικές Επιτροπές. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την Πέμπτη στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοικήσεως

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.