ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

''Καμπανάκι'' Γκαργκάνα για Ασφαλιστικό

13:28 - 10 Οκτ 2007 | Οικονομία
Κώδωνα κινδύνου για το ασφαλιστικό σύστημα κρούει για μία ακόμη φορά ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Ν. Γκακργκάνας με την ενδιάμεση έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που έδωσε στη δημοσιότητα. Στην έκθεσή της η ΤτΕ προτείνει ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων με τον περιορισμό της πρόωρης συνταξιοδότησης για την καλύτερη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Σύμφωνα με την έκθεση το υφιστάμενο σύστημα συντάξεων την Ελλάδα χαρακτηρίζεται από χαμηλή ανταποδοτικότητα η οποία υποσκάπτει τη βιωσιμότητα των ταμείων άμεσα και έμμεσα καθώς ενθαρρύνει την εισφοροδιαφυγή και δημιουργεί σημαντικές ανισότητες μεταξύ των ασφαλισμένων.

Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι ο ρυθμός της οικονομίας θα υπερβεί ελαφρώς το 4% φέτος έναντι 4,3,% το 2006 ενώ το έλλειμμα τους ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών θα διαμορφωθεί περίπου στο 14% του ΑΕΠ το 2007 έναντι 12,1 το 2006.

Παράλληλα στην έκθεση προτείνονται μισθολογικές αυξήσεις στο όριο του πληθωρισμού αλλά και συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Αναφορικά με την πιστωτική κρίση στις διεθνείς αγορές στην έκθεση του Διοικητή αναφέρεται πως αυτή δεν άγγιξε την ελληνική οικονομία, καθώς οι τράπεζες δεν έχουν εμπλακεί στα στεγαστικά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης ή σε παράγωγα προϊόντα αυτών.

Η επίδραση που έχει η πρόσφατη αναταραχή στις νομισματικές αγορές στο κόστος της άντλησης κεφαλαίων και της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών εκτιμάται ότι είναι οριακή. Όπως είπε ο κ. Γκαργκάνας, περιορισμένες είναι οι επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομλα. Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν άμεση έκθεση σε προίόντα που σχετίζονται με την αγορά στεγαστικών δανείων χαμηλής φερεγγυότητας στις ΗΠΑ.Οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές απαιτούν επαγρύπνηση.


Tο πλήρες κείμενο της Έκθεσης είναι διαθέσιμο και στον δικτυακό τόπο της Τράπεζας της Ελλάδος (www.bankofgreece.gr).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.