ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι τιμές του ρεύματος ανάβουν... φωτιές σε νοικοκυριά και κυβέρνηση

21:45 - 03 Ιουλ 2022 | Οικονομία
Οι τιμές του ρεύματος ανάβουν... φωτιές σε νοικοκυριά και κυβέρνηση
Ποδαρικό με νέο άλμα στις τιμές χονδρικής του ρεύματος έκανε ο Ιούλιος, με τους λογαριασμούς να βάζουν... θηλιά στους καταναλωτές, αλλά και στην κυβέρνηση.

Οι αναλυτές προεξοφλούν ότι η Ευρώπη δεν θα καταφέρει να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο στο πλαίσιο των κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία μέχρι τον χειμώνα, συνεχίζοντας να βάζει... φωτιά στις τιμές.

Η τιμή της μεγαβατώρας παραμένει «καρφωμένη» στην περιοχή των 300 ευρώ, καθώς για τη Δευτέρα διαμορφώνεται στα 296,62 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 19,34% μέσα σε ένα 24ωρο.

Η μεγαβατώρα, όπως επισημαίνεται και στο ρεπορτάζ του Open, επανήλθε τον Ιούνιο σε ανοδική τροχιά έπειτα από δύο μήνες αποκλιμάκωσης.

Αν οι τιμές συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο, κινδυνεύουν να εκτοξεύσουν το κόστος και των μέτρων στήριξης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Οι υπολογισμοί του οικονομικού επιτελείου για συνολικές ενισχύσεις 150 εκατομμυρίων ευρώ τον μήνα έχουν γίνει με την τιμή της μεγαβατώρας στα 225 ευρώ.

Όσο πιο κοντά πηγαίνει στα 300 ευρώ, ανεβαίνει και το κόστος της ενίσχυσης στα 200 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε σημαντικό βαθμό την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς μέχρι τις10 Ιουλίου οι εταιρείες προμήθειας ενέργειας θα πρέπει να ανακοινώσουν τα νέα τιμολόγια που θα ισχύσουν από 1η Αυγούστου.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 21:49 - 03 Ιουλ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.