ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξοικονόμηση Ενέργειας: Στόχος για -10% στο Δημόσιο-Ποινές, αλλά και μπόνους Κύριο

11:11 - 07 Σεπ 2022 | Οικονομία
Εξοικονόμηση Ενέργειας: Στόχος για -10% στο Δημόσιο-Ποινές, αλλά και μπόνους
Από το δημόσιο τομέα ξεκινά το εθνικό σχέδιο για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Στόχο για ψαλίδι 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στο Δημόσιο ανακοίνωσε η την Τετάρτη (7/9) η κυβέρνηση.

Οι ανακοινώσεις έγιναν από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο υπό το βάρος της εκτόξευσης των τιμών στο φυσικό αέριο και το ρεύμα.

Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση καλεί τους δημόσιους φορείς να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος κατά 10% ενώ προωθεί και το πρόγραμμα Ηλέκτρα για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα, θα ληφθούν άμεσα μέτρα για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10% και μακροπρόθεσμα για μείωση στο 30%, μέχρι το 2030.

Θα υπάρξει ψηφιακή παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας στο Δημόσιο, ενώ θα διοριστεί σε κάθε υπηρεσία ένας «ενεργειακός υπεύθυνος» για τον έλεγχο των κτιρίων και των εγκαταστάσεων, με μια σειρά ανάλογων καθηκόντων. 

Τα μέτρα
   - Συντήρηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, συμπεριλαμβανομένων των κλιματιστικών μονάδων, τουλάχιστον μία φορά κατ' έτος.

   - Καθορισμός εσωτερικής θερμοκρασίας κτιρίων (μέγιστης/ελάχιστης). Η εσωτερική θερμοκρασία των κτιρίων γραφείων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, κατά τη θερινή περίοδο τηρείται στους 27ο C και κατά τη χειμερινή στους 19ο C.

   - Απενεργοποίηση ψύξης/θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.

   - Απενεργοποίηση εξοπλισμού γραφείου και φωτισμού σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.

   - Χρήση του νυχτερινού αερισμού το καλοκαίρι και κατάλληλη σκίαση των κτιρίων, ανάλογα με την εποχή και μέτρα εξοικονόμησης σε ό,τι αφορά στον οδοφωτισμό και στην χρήση ηλεκτροφόρου εξοπλισμού.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, έκανε σαφές πως οι φορείς που δεν θα πιάσουν το στόχο θα έχουν και κυρώσεις, με κυριότερη την ακύρωση ακόμα και προγραμματισμένων προσλήψεων.

Επίσης, όσες υπηρεσίες πετυχαίνουν μείωση 15%, θα ενισχυθούν οικονομικά επιπλέον κατά 5%. 

Για τους Δήμους και τον οδοφωτισμό, θα πρέπει επίσης να υπάρξει μείωση της κατανάλωσης, γιατί σε διαφορετική περίπτωση το κράτος θα τους περικόψει τη χρηματοδότηση.

Σε δεύτερο στάδιο, το σχέδιο περιλαμβάνει και την καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών προκειμένου να περιορίσουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Αναμένεται δε να υπάρξουν και επιπλέον κίνητρα για τους καταναλωτές.

Δείτε live

Σκυλακάκης: 3+1 κίνητρα και αντικίνητρα στο Δημόσιο

Τις κυρώσεις εξειδίκευσε ακόμα περισσότερο ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος αρχικά είπε ότι «αν επιτευχθεί η εξοικονόμηση θα γλιτώσουμε πληρωμές με 240 ευρώ/μεγαβατώρα, δηλαδή 12-14 φορές πάνω από ό,τι συνέβαινε πριν. Αν μιλάγαμε για βενζίνη δηλαδή θα είχαμε βενζίνη στα 10 ευρώ/λίτρο».

«Στην προσπάθεια αυτή φτιάξαμε μια πλατφόρμα στην οποία πρέπει να ενταχθούν όλα τα κτήρια και οι δομές του Δημοσίου λογαριασμό-λογαριασμό και θέλουμε να ταυτίσουμε αυτούς τους λογαριασμούς με πρόσωπα και τα μέτρα εξοικονόμησης ώστε να παρακολουθούμε τι επιτυγχάνεται. Η πλατφόρμα ήδη λειτουργεί εδώ και 1,5 μήνα» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

- Για όσο καιρό ένας φορέας δεν εφαρμόζει την ΚΥΑ δεν θα αξιολογούνται αιτήματα για ενισχύσεις από ειδικό και γενικό αποθεματικό τόσο για την κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους όσο και για ανάγκες έκτακτου χαρακτήρα.

- Η εξοικονόμηση 10% ειδικά για τον οδοφωτισμό αποτελεί δεσμευτικό στόχο για την έκτακτη βοήθεια προς τους δήμους στο τέλος του έτους. Όπου ο στόχος δεν επιτυγχάνεται δεν θα ενισχύσει την κάλυψη του ενεργειακού κόστους για το β΄ εξάμηνο όπως έγινε στο α΄ εξάμηνο οπότε και δώσαμε 90-100 εκατομμύρια ευρώ. Αν δηλαδή ένας ΟΤΑ δεν έχει πόρους και ζητα βοήθεια για τον οδοφωτισμό θα πρέπει να πετύχει αυτό τον στόχο

- Έχουμε βάλει σε ένα αξιολόγο αριθμό δημόσιων υπηρεσιών που έχουν κρίσιμες λειτουργίες ένα σύστημα μπόνους για υπαλλήλους που πετυχαίνουν στόχους. Σε αυτούς θα προσθέσουμε τη μείωση 10% στην ηλεκτρική ενέργεια για να θεωρηθεί ότι επιτυγχάνεται ο στόχος.

- Όσες υπηρεσίες πετύχουν 15% εξοικονόμησης θα τις ενισχύσουμε κατά 5% επιπλέον αυτού του πόσου στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους είτε μέσω του αποθεματικού είτε μέσω των τακτικών δαπανών. Η βασική προϋπόθεση θα είναι να μην υπάρξουν αλλαγές στον ενεργειακό σχεδιασμό του φορέα, δεν θα κάνουμε τυφλή εφαρμογή των κανόνων αλλά με κρίση αγαθή.

«Αυτή είναι μια απόφαση που ελήφθη κατ' εντολήν του πρωθυπουργού στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο. Ενημέρωσα τους συναδέλφους υπουργούς για το πού βρίσκεται η εξοικονόμηση ενέργειας ανά φορέα του υπουργείου τους» κατέληξε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:44 - 07 Σεπ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.