ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας: Τρία τα όπλα για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός

20:39 - 09 Σεπ 2022 | Οικονομία
Στουρνάρας: Τρία τα όπλα για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός
Την επομένη της απόφασης της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ της Πράγας που οργανώνεται από το EUROFI.

Στη συζήτηση με θέμα "Νομισματική πολιτική και στασιμοπληθωρισμός", ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως σύμφωνα με τα οικονομετρικά υποδείγματα και τις εκτιμήσεις, μεταξύ 2022 και 2023 οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθούν κατά 40%.

Το ίδιο ισχύει και για τις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω της τιμολόγησης με βάση το οριακό κόστος και παρότι οι τιμές άλλων εισροών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως το πετρέλαιο, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η υδροηλεκτρική ενέργεια, αναμένεται να περιοριστούν κατά 20% περίπου.

Αυτός ο παράγοντας διατηρεί το μέσο αναμενόμενο πληθωρισμό σε υψηλό επίπεδο, στο 5,5% το 2023, έναντι 8,1% φέτος, σύμφωνα με το βασικό σενάριο των μακροοικονομικών προβολών της ΕΚΤ, σημείωσε.

Ο Διοικητής της ΤτΕ δήλωσε ακόμη πως δεν έχουμε, μέχρι στιγμής, ενδείξεις δευτερογενών επιδράσεων και πως ο ρυθμός αύξησης των μισθών στην Ευρώπη παραμένει συγκρατημένος, περίπου 3-3,5% κατά μέσο όρο, κοντά στο στόχο του 2%, αν ληφθεί υπόψη και η αύξηση της παραγωγικότητας.

"Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, τόσο με βάση στοιχεία ερευνών, όσο και με βάση τις πράξεις ανταλλαγής επιτοκίων, μετά από 5 έτη με ορίζοντα 5 ετών, παραμένουν σταθεροποιημένες στο 2%".

Δεν έχουμε θετικό παραγωγικό κενό, είπε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας πως "αντίθετα, αναθεωρήσαμε τις προβλέψεις μας και πλέον αναμένουμε εξάλειψη του παραγωγικού κενού στο τέλος του 2024, δύο τρίμηνα αργότερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί στις προηγούμενες προβλέψεις".

"Παρ´ όλα αυτά, ακόμα και στη σημερινή περίσταση που ο πληθωρισμός είναι πληθωρισμός κόστους, η νομισματική πολιτική είναι σημαντικό όπλο γιατί διατηρεί σταθεροποιημένες τις προσδοκίες και τις δευτερογενείς επιπτώσεις υπό έλεγχο. 

Για τον πληθωρισμό σημείωσε πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ιδιαίτερα σύνθετο πρόβλημα, το οποίο παρομοίασε ένα πολυκέφαλο τέρας όπως η Λερναία Ύδρα. "Ο πληθωρισμός έχει τρία κεφάλια, επομένως χρειάζονται τρία όπλα", τόνισε, αναλύοντας τα:

- Η νομισματική πολιτική είναι ένα από αυτά, αλλά δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της. Αν είναι το μοναδικό όπλο που χρησιμοποιείται, αυτό θα συνεπαγόταν κόστος σε όρους προϊόντος και απασχόλησης.

- Τα άλλα δύο όπλα είναι η δημοσιονομική και η ενεργειακή πολιτική.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.