ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρεύμα - Θέρμανση: Τι έρχεται με το νέο σύστημα επιδοτήσεων

07:55 - 12 Σεπ 2022 | Οικονομία
Ρεύμα - Θέρμανση: Τι έρχεται με το νέο σύστημα επιδοτήσεων
Αλλαγές στο σύστημα επιδοτήσεων στο ρεύμα όπου πλέον μπαίνει “ρήτρα εξοικονόμησης” αλλά και μοντέλο επιδότησης στην πηγή για το πετρέλαιο θέρμανσης, όπως έγινε με το ντίζελ κίνησης, περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να διαμορφωθεί ένα σύστημα κλιμακωτών επιδοτήσεων που θα συνδέεται με συχκεριμένα επίπεδα καταναλάωσης. Με βάση, δε, τις μέχρι τώρα πληροφορίες αναμένεται να διαμορφωθούν τρία επίπεδα επιδοτήσεων που θα συνοδεύουν συγκεκριμένα όρια καταναλώσεων.

Επίσης εξετάζεται και το πώς θα δίνεται ένα “μπόνους” σε όσους μειώνουν την κατανάλωσή τους σε ετήσια βάση. Ένα τέτοιο βέβαια σύστημα προϋποθέτει καταγραφές ανά μετρητή που θα πιστοποιούν το τι καταναλώσεις υπήρχαν πέρυσι και τι φέτος. Βέβαια, λόγω έλλειψης “έξυπνων” μετρητών οι καταμετρήσεις του ΔΕΔΔΗΕ γίνονται ανά τετράμηνο και άρα η επιδότηση που θα σχετίζεται με τη μείωση της κατανάλωσης θα γίνεται με καθυστέρηση.

Οι εξαγγελίες

Όπως, πάντως, προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται ένα σύστημα που θα συνδυάζει την εξοικονόμηση μέσω των επιδοτήσεων. 

Όπως είπε:  «αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι οι παρεμβάσεις μας θα είναι συνεχείς. Θυμίζω ότι επιδοτούμε επί μήνες 6.500.000 οικιακές παροχές, απορροφώντας έως και το 94% των αυξήσεων στο ρεύμα. Από το βάρος ελαφρύνονται επίσης, κατά σχεδόν 90%, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο μικρές επιχειρήσεις. Κατά 90% επιδοτούνται τα αγροτικά τιμολόγια. Είπαμε ότι θα εξουδετερώσουμε τις επιπτώσεις της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και το κάνουμε.

Θα πρέπει να ξέρουμε, όμως, ότι στην άμυνά μας πρέπει να προστεθεί και ένα σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας που ήδη αρχίζει να εφαρμόζεται στο δημόσιο τομέα. Από τον Οκτώβριο θα πλαισιωθεί με κίνητρα αλλά και αντικίνητρα, ώστε να συμμετέχουν και οι πολίτες πιο ενεργά στη σωστή χρήση της ενέργειας. Ενώ ειδικές πρόνοιες θα υπάρξουν και για τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο».

Επίσης ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή καθιερωμένη συνέντευξη τύπου σημείωσε:

«Εξετάζουμε τρόπο στήριξης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να δίνει κίνητρα στους πολίτες για να εξοικονομούν ενέργεια. Θέλουμε και να χαμηλώσουμε την κατανάλωση όχι μόνο τις τιμές. Κάθε νοικοκυριό θα λάβει σημαντική στήριξης ασχέτως κατανάλωσης».

Το πετρέλαιο θέρμανσης

Επιπλέον σε ένα σχήμα με τρεις άξονες φαίνεται να έχει καταλήξει το οικονομικό επιτελείο εν όψει της εκκίνησης διάθεσης του πετρελαίου  θέρμανσης.

Έτσι, με βάση τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού προβλέπεται αυξημένο επίδομα κατά 70% σε περίπου 500 χιλιάδες περισσότερους δικαιούχους, ενώ προγραμματίζεται μια έξτρα  επιδότηση για όσους μπορέσουν να μεταπηδήσουν από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο θέρμανσης. Επίσης στα “σκαριά” είναι μια οριζόντια επιδότηση στην αντλία, δηλαδή και σε νοικοκυριά που δεν θα πληρούν τα διευρυμένα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης. Συγκεκριμένα, το μοντέλο της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης- δηλαδή 0,12 ευρώ στο διυλιστήριο και 0,15 ευρώ στην αντλία μετά το ΦΠΑ- θα καλύπτει, πλέον, το πετρέλαιο θέρμανσης 

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου άνοιξε με την τιμή του φυσικού αερίου στα 80- 90 ευρώ. Στη συνέχεια “σκαρφάλωσε” το Φεβρουάριο στα 1,55 ευρώ και τον Απρίλιο “έκλεισε” στα 1,60 ευρώ. Με τις τιμές αυτές υπήρξε μηδενική αποθεματοποίηση. Εκτιμάται, δε, ότι, χωρίς το σχήμα ενισχύσεων, η φετινή σεζόν θα ξεκινούσε γύρω στα 1,60- 1,70 ευρώ. Με την οριζόντια επιδότηση στην αντλία, θα υποχωρήσει στα προ πολέμου επίπεδα, ενώ οι δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης θα το προμηθεύονται με τιμή χαμηλότερη κι από την περσινή.  

Το φυσικό αέριο

Σε σχέση με το φυσικό αέριο, οι δυσκολίες, λόγω της εκρηκτικής τιμής και των μεγάλων αυξομειώσεων είναι η μεγάλη, κάτι που παραδέχτηκε και ο Πρωθυπουργός. Με βάση τα όσα αναφέρθηκαν στη ΔΕΘ, στις αρχές του επόμενου μήνα, το υπουργείο Ενέργειας θα ανακοινώσει τις επιδοτήσεις στο φυσικό αέριο που θα έρθουν να προστεθούν στα νέα δεδομένα με το επίδομα θέρμανσης, ωστόσ και πάλι οι προβλέψεις είναι για τιμές πολύ αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. 

Πάντως, κάποιες ελπίδες, επαφίενται και στις ανακοινώσεις της Κομισιόν τις επόμενες ημέρες. Με βάση όσα έχει υποστηρίξει η Αθήνα θα πρέπει να μπει πλαφόν στο TTF, δηλαδή στην τιμή αναφοράς του αερίου συνολικά ώστε να αλλάξει άρδην ο τρόπος προσδιορισμού των τιμών.

Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη ανάρτησή του στο linkedin ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κωνσταντίνος Ξιφαράς αναφέρεται, λίγο πριν τη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ σε πιθανές παρεμβάσεις στην αγορά του φυσικού αερίου.

Στην αναρτησή του στην αγγλική γλώσσα, ο κ. Ξιφαράς επισημαίνει ότι “δεν μπορούμε να δεχτούμε την κερδοσκοπία που προκαλείται από τις συναλλαγές παραγώγων που οδήγησαν σε υπερβολικά υψηλές τιμές φυσικού αερίου που δεν αντικατοπτρίζουν το πραγματικό κόστος του φυσικού αερίου.”

Ο ίδιος αποδίδει την στρέβλωση στο γεγονός ότι συνεχίζει να γίνεται η τιμολόγηση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη στο Ολλανδικό χρηματιστήριo. “Ο όγκος του φυσικού αερίου που διακινείται στο #TTF είναι 100 φορές μεγαλύτερος από τον όγκο του φυσικού αερίου που διακινείται στην ολλανδική αγορά” αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι πλέον αυτός δείκτης μετά και την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι αξιόπιστος.

Επιπλέον τονίζει η τρέχουσα προσφορά LNG στην Ευρώπη σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου που έχουν ήδη επιτευχθεί θα έπρεπε να έχουν οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

“Είναι πιο αποτελεσματικό για την ΕΕ να δημιουργήσει έναν νέο δείκτη αγοράς με αναφορά ρευστότητας που βασίζεται στο πραγματικό ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.