ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς κρίνουν οι επενδυτικοί οίκοι το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία Κύριο

16:20 - 26 Σεπ 2022 | Οικονομία
Πώς κρίνουν οι επενδυτικοί οίκοι το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία
Τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην αγορά λόγω του νέου πολιτικού σκηνικού στην Ιταλία, μετά την πιο δεξιά -έως ακροδεξιά- αυταρχική πολιτική «στροφή» με την Τζόρτζια Μελόνι σε θέση οδηγού, αποτυπώνουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης με νέες εκθέσεις τους.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν το επόμενο διάστημα οι δημοσιονομικές πολιτικές της νέας κυβέρνησης, με μία σημαντική πρώτη γεύση να έρχεται από την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2023 μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Το βασικό ερώτημα σύμφωνα με τη UBS, θα είναι οι πολιτικές της νέας κυβέρνησης και η σύνθεσή της, με το υπουργείο Οικονομικών να είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Σε ανάλυσή της η UBS εξέτασε το μανιφέστο της δεξιάς συμμαχίας και επισήμανε τρεις τομείς που θα πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές: (1) δυνητικά υψηλότερες δημοσιονομικές δαπάνες με κινδύνους για τη βιωσιμότητα του χρέους. (2) αβεβαιότητα σχετικά με τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ιταλία· και (3) και τα δύο θα μπορούσαν να εγείρουν αμφιβολίες σχετικά με την επιλεξιμότητα της Ιταλίας για το μέσο ελέγχου των spreads (TPI) της ΕΚΤ.

Η αναμενόμενη ευρεία νίκη του δεξιού συνασπισμού στις βουλευτικές εκλογές της Ιταλίας δεν ενέχει άμεσο κίνδυνο για τις αγορές ομολόγων, αναφέρει σε σημείωμά της η ανώτερη οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη, Φραντσέσκα Πάλμας. Ωστόσο, το γεγονός ότι η χώρα θα κυβερνάται από έναν συνασπισμό κομμάτων που είναι ιστορικά ευρωσκεπτικιστικά, υπό μια ηγεσία που δεν έχει ποτέ δείγματα κυβερνητικής γραφής, αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας της εμπιστοσύνης στα δημόσια οικονομικά της Ιταλίας στο μέλλον, προειδοποιεί. «Οι ανησυχίες για τα δημόσια οικονομικά της Ιταλίας θα μπορούσαν να φουντώσουν ανά πάσα στιγμή, δεδομένου του μεγέθους του δημόσιου χρέους της χώρας», αναφέρει η Πάλμας και προσθέτει: «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στο τρέχον πλαίσιο της νομισματικής σύσφιγξης, μιας επικείμενης ύφεσης και της πίεσης για την κυβέρνηση να μετριάσει το πλήγμα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την ενεργειακή κρίση».

Η Citigroup εξηγεί ότι σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, με το δεξιό μπλοκ να κερδίζει μια άνετη πλειοψηφία εδρών, αλλά είναι απίθανο να επιτύχει ειδική πλειοψηφία 2/3, η οποία θα αποτελούσε, κατά την άποψή τους, ένα δυνητικά αποσταθεροποιητικό αποτέλεσμα. «Τα ιταλικά ομόλογα (BTPs) απέτρεψαν το βασικό κίνδυνο της πλειοψηφίας των δύο τρίτων για την κεντροδεξιά στις εκλογές της Κυριακής, αλλά ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει μεσοπρόθεσμα», εξηγεί η Citi και συμπληρώνει: «Μαζί με τον κίνδυνο σύσφιξης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής ποσοτικής σύσφιξης (QT) ήδη στις 5 Οκτωβρίου, και τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους, αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει το 10ετές BTP σε σχέση με το γερμανικό Bund προς τις 275 μ.β. αργότερα φέτος. Από πλευράς συναλλαγών, διατηρούμε την άποψη για διεύρυνση του spread στο 5ετές BTP-Bund».

«Στις ιταλικές εκλογές της Κυριακής σημειώθηκε η χαμηλότερη συμμετοχή που έχει καταγραφεί ποτέ, αλλά έφερε μια σημαντική νίκη για το δεξιό/ακροδεξιό μπλοκ, όπως προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις. Το οριστικό αποτέλεσμα θα είναι διαθέσιμο αργότερα σήμερα, αλλά μια πρόβλεψη του YouTrend δείχνει ότι ο  συνασπισμός ενδέχεται να συγκεντρώσει 238 έδρες από τις 400 στην κάτω βουλή. Αυτό θα τους έδινε μια άνετη πλειοψηφία (όριο: 201), αλλά θα τους κρατούσε μακριά από το όριο των δύο τρίτων (267), ένα βασικό ακραίο κίνδυνο για τις αγορές που θα μπορούσε να έχει οδηγήσει το 10ετές BTP-Bund σε διεύρυνση κατά 30 μ.β. βραχυπρόθεσμα και περισσότερο τους επόμενους μήνες, κατά την άποψή μας», επισημαίνει η Citi.

Από την πλευρά της, η Jefferies εκτιμά πως το ενδιαφέρον των επενδυτών θα στραφεί στις επιλογές των προσώπων για τα βασικά υπουργεία, καθώς τα εκλογικά αποτελέσματα δεν αποτέλεσαν μεγάλη έκπληξη. Εκτίμηση του αμερικανικού οίκου είναι ότι η νέα κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι θα επιχειρήσει να διασφαλίσει τη συνέχεια, επιλέγοντας γνωστούς πολιτικούς για τις σημαντικές θέσεις. Με την δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για το υψηλό κόστος ζωής να είναι ένας από τους λόγους της νίκης της, μένει να φανεί πώς θα απαντήσει η νέα κυβέρνηση στην ανάγκη στήριξης των νοικοκυριών, διατηρώντας, παράλληλα, τη δημοσιονομική αξιοπιστία. Ακόμη, η Jefferies εκτιμά ότι δεν θα θέλει να ενισχύσει τους φόβους ότι η Ιταλία θα μπορούσε να χάσει τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης ή τη στήριξη της ΕΚΤ. 

Τέλος, η Goldman Sachs αναφέρει πως «οι προεκλογικές διακηρύξεις του κεντροδεξιού συνασπισμού περιείχαν μια σειρά φιλόδοξων δημοσιονομικών προτάσεων. Πιστεύουμε ότι θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστούν όλες αυτές, δεδομένης της ήδη υπάρχουσας σημαντικής δημοσιονομικής στήριξης που σχετίζεται με την ενέργεια, του ευρωπαϊκού πλαισίου πολιτικής και του αρνητικού αντίκτυπου της ενεργειακής κρίσης στην ιταλική οικονομία. Η αβεβαιότητα αυτή θα αυξήσει την προσοχή των αγορών στον προϋπολογισμό του 2023 και τον αριθμό του ελλείμματος που θα παρουσιαστεί γύρω στις αρχές Νοεμβρίου. Επαναλαμβάνουμε την άποψή μας ότι η εστίαση των συμμετεχόντων στις αγορές στην Ιταλία θα είναι ιδιαίτερα έντονη από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά».

Τελευταία τροποποίηση στις 16:47 - 26 Σεπ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.