ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Capital Economics: «Φρένο» στην ελληνική ανάπτυξη το 2023 Κύριο

14:51 - 20 Οκτ 2022 | Οικονομία
Capital Economics: «Φρένο» στην ελληνική ανάπτυξη το 2023
Μπορεί η Capital Economics να αναμένει πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για τον φετινό χρόνο στην ελληνική οικονομία, ωστόσο προειδοποιεί ότι η σημαντική ανάκαμψη θα βάλει «φρένο» το 2023.

Βεβαία, ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα με την Capital Economics η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι πιο ρηχή σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Παράλληλα, εκτιμά ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη αναμένεται από το 2024, με ρυθμούς 1,8%.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η Capital Economics αναμένει πως θα φτάσει 9,8% για φέτος, προτού υποχωρήσει στο 4,5% και στο 1% το 2023 και το 2024, αντίστοιχα.

Από την άλλη, η πτωτική τροχιά του δείκτη δημοσίου χρέους θα συνεχιστεί αλλά με έναν ήπιο ρυθμό καθώς αναμένεται να φτάσει στο 179% του χρόνου από 180% φέτος και στο 177% 2024.

Τουριστικές αφίξεις και δαπάνες

Όπως σημειώνει η Capital Economics, οι τουριστικές αφίξεις και τα τουριστικά έσοδα βρέθηκαν κοντά στα προ-πανδημίας επίπεδα φέτος το καλοκαίρι αλλά αναμένεται να μειωθούν το 2023, λόγω της ύφεσης στις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. 

Επιπλέον, οι εξαγωγές, που επίσης εμφανίζουν καλές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια, αναμένεται να επιβραδυνθούν, λόγω της μείωσης της εξωτερικής ζήτησης. Αλλά και η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να συρρικνωθεί, ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού.

«Συνολικά, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα υποφέρει από μία ύφεση τους επόμενους μήνες, όπως δείχνει και η πρόσφατη μείωση του δείκτη PMI της μεταποίησης», επισημαίνουν οι αναλυτές της Capital Economics.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.