ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η δέσμευση Μητσοτάκη στους τραπεζίτες φέρνει βοήθεια στους δανειολήπτες

11:04 - 29 Νοε 2022 | Οικονομία
Η δέσμευση Μητσοτάκη στους τραπεζίτες φέρνει βοήθεια στους δανειολήπτες
Από το Λονδίνο ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε έκτακτη φορολόγηση των τραπεζικών κερδών και έτσι ανοίγει ο δρόμος για συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών σχετικά με τη στήριξη των δανειοληπτών.

Η συνάντηση Σταϊκούρα - τραπεζιτών την περασμένη εβδομάδα δεν πήγε καλά και υπήρξαν έντονες φήμες για απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει φόρο στα τραπεζικά κέρδη.

Ο Πρωθυπουργός το... ξέκοψε από το Roadshow του Λονδίνου και οι τράπεζες, αν και δεν συζητούν βελτίωση των επιτοκίων καταθέσεων αναμένεται να προτείνουν μία σειρά από μέτρα υπέρ των δανειοληπτών.

Η κυβέρνηση δεν θέλει το βάρος των πλειστηριασμών πάνω από το κεφάλι της ενόψει των εκλογών και θέλει τουλάχιστον να εξασφαλίσει πως θα διευκολυνθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι ώστε να αντέξουν τις δυσκολίες που προκύπτουν από την ακρίβεια και την άνοδο των επιτοκίων.

Οι τράπεζες προτείνουν λοιπόν μείωση της δόσης των στεγαστικών δανείων είτε με επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου είτε με κεφαλαιοποίηση των τόκων για την περίοδο μετά την ρύθμιση.

Την Πέμπτη θα υπάρξει νέα συνάντηση του ΥΠΟΙΚ με τους τραπεζίτες και θα τεθεί σίγουρα η παραπάνω λύση για όσους φυσικά δανειολήπτες το επιθυμούν.

Επίσης, εξετάζεται και η δυνατότητα επιδότησης της αυξημένης δόσης με τη συνδρομή του κράτους.

Σύμφωνα με τις τράπεζες, πάντως, τα μέτρα που θα συναποφασιστούν θα πρέπει να αφορούν στα ευάλωτα νοικοκυριά, όχι κατά ανάγκη με τα αυστηρά κριτήρια που ορίζει ο νόμος, αλλά για όσα νοικοκυριά είναι «ευαίσθητα» στην άνοδο των επιτοκίων. Και όσα ενδέχεται να μην αντέξουν τις πληρωμές και να βρεθούν το φάσμα των "κόκκινων δανείων".

Αυτό είναι που "φοβάται" και ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος ζητά από τις τράπεζες όσο το δυνατόν πιο ουσιαστικές αποφάσεις, ώστε να μην βγουν εκτός προγραμματισμού πολίτες που θέλουν να είναι συνεπείς, αλλά δυσκολεύονται με τα νέα δεδομένα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.