ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πλαφόν στο φυσικό αέριο - Παζάρια και σενάρια

10:32 - 12 Δεκ 2022 | Οικονομία
Πλαφόν στο φυσικό αέριο - Παζάρια και σενάρια
Την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί μία συμφωνία στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας σε σχέση με το πλαφόν στο φυσικό αέριο εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής EUMED-9.
Η Σύνοδος των υπυργών είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη (13/12), ωστόσο, με βάση πληροφορίες, υπάρχει ήδη μια “ζύμωση” από πλευράς Γερμανίας το όλο θέμα να “πάει” στη Σύνοδο Κορυφής και εκεί να ληφθεί η όποια απόφαση, ως απότοκο ενός συνολικού παζαριού. Άλλωστε η πάλη ισχύος στο φόντο της ενεργειακής κρίσης καλά κρατεί εκτός της ΕΕ, με τη Γερμανία να επιδιώκει να διαμορφώσει όρους συνέχισης της ηγετικής της παρουσίας, με αιχμή τις δημοσιονομικές δυνατότητες που διαθέτει.
 
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορέσουμε να πετύχουμε μία συμφωνία στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών ενέργειας», τόνισε σχετικά με την ενεργειακή κρίση στη EUMED ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις του, με έμφαση σε αυτή για ορισμό πλαφόν.
 
Παράλληλα σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να συμβάλλει, ώστε να βοηθήσει την Ευρώπη να απεξαρτηθεί πιο γρήγορα ενδεχομένως από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι πάροχος ενεργειακής ασφάλειας με επενδύσεις επαναεριοποίησης φυσικού αερίου υπογράμμισε. 
 
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε σημαντική την παρατήρηση του πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για τις δυνατότητες που παρέχει η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα προχωρά με ταχύτητα σε νέες έρευνες υδρογονανθράκων νοτιοανατολικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου. 
 
Αναλυτικά ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:
 
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορέσουμε να πετύχουμε στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών μία συμφωνία ταυτόχρονα για τους τρεις κανονισμούς οι οποίοι βρίσκονται υπό συζήτηση: τα ζητήματα της ενεργειακής αλληλεγγύης, τα ζητήματα της απλοποίησης των διαδικασιών έγκρισης για τοποθέτηση νέων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και, το σημαντικότερο, ο μηχανισμός διόρθωσης των τιμών -αυτό το οποίο αποκαλούμε πλαφόν. Nα μπορέσουμε επιτέλους να συμπιέσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου, όπως έχουμε δεσμευθεί ότι θα κάνουμε εδώ και πολλούς μήνες. Και θεωρώ ότι υπάρχει απόλυτη σύμπνοια μεταξύ όλων των συμμετεχόντων ότι μια τέτοια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί.
 
Θέλω να επαναλάβω πόσο σημαντική είναι η παρατήρηση του φίλου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Νίκου Αναστασιάδη, για τις δυνατότητες που παρέχει η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου ώστε να βοηθήσουμε την Ευρώπη να διαφοροποιήσει την προμήθεια φυσικού αερίου. Η Ελλάδα προχωράει με πολύ μεγάλη ταχύτητα σε νέες έρευνες υδρογονανθράκων, νοτιοδυτικά της Κρήτης, νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και σε συνδυασμό με σημαντικά κοιτάσματα τα οποία έχουν ήδη ανακαλυφθεί στην Κύπρο στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο μπορούμε να συμβάλλουμε ώστε να βοηθήσουμε την Ευρώπη να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο πιο γρήγορα, ενδεχομένως, από ό,τι εκτιμούσαμε.
 
Ταυτόχρονα η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι ένας πάροχος ενεργειακής ασφάλειας για τις χώρες που συνορεύουν με αυτήν, όπως εξάλλου το κάνει και η Κροατία, μέσα από επενδύσεις που κάνουμε και θα εξακολουθούμε να κάνουμε σε μονάδες επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στα βόρεια σύνορά μας».
 
Μήνυμα Ρωσίας 
 
Στο μεταξύ η Ρωσία στέλνει σχετικά μηνύματα στην ΕΕ. "Η Ευρώπη απλώς μεταβαίνει από την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο στην εξάρτηση από το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις Ηνωμένες Πολιτείες", δήλωσε την Κυριακή (11/12) το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. 
 
Οπως αναφέρεται, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διεξήγαγαν επείγουσες διαπραγματεύσεις το Σάββατο καθώς προσπαθούν να επιτύχουν μια συμφωνία για τη μείωση των τιμών στη συνάντηση των υπουργών ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου, αλλά τα κράτη παραμένουν διχασμένα σχετικά με το σχέδιο. Ο Πεσκόφ χαρακτήρισε «παράλογη» και «φρενήρη» την ευρωπαϊκή επιθυμία να αποβάλει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. «Έχουν αλλάξει την εξάρτηση από τη Ρωσία σε εξάρτηση από το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο», δήλωσε ο Πεσκόφ στην κρατική τηλεόραση, όπως αναφέρει το RIA, σημειώνοντας ότι η εξάρτηση ήταν η ίδια, απλώς με «πολύ λιγότερη αμοιβαιότητα». «Και τώρα, όταν οι Ευρωπαίοι χάνουν δισεκατομμύρια ευρώ κάθε μέρα, η Ουάσιγκτον κερδίζει ήδη αυτά τα δισεκατομμύρια δολάρια», συμπλήρωσε ο Πεσκόφ.  
 
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.