ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νταβός: Πιθανή μια παγκόσμια ύφεση το 2023-Οι προβλέψεις των οικονομολόγων

16:20 - 16 Ιαν 2023 | Οικονομία
Νταβός: Πιθανή μια παγκόσμια ύφεση το 2023-Οι προβλέψεις των οικονομολόγων
Τα δύο τρίτα των υψηλόβαθμων οικονομολόγων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που ερωτήθηκαν από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), αναμένουν παγκόσμια ύφεση το 2023.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του φόρουμ που δημοσιεύτηκε σήμερα (16/1) το 18% εκτιμά ότι μια παγκόσμια ύφεση είναι «εξαιρετικά πιθανή», ενώ τα δύο τρίτα (65%) αναμένει παγκόσμια ύφεση το 2023. Μόνο το ένα τρίτο των ερωτηθέντων απάντησε ότι τη θεωρεί απίθανη φέτος.

«Ο σημερινός υψηλός πληθωρισμός, η χαμηλή ανάπτυξη, το υψηλό χρέος και το περιβάλλον έντονου κατακερματισμού μειώνουν τα κίνητρα για τις επενδύσεις που χρειάζονται για επάνοδο στην ανάπτυξη και αύξηση του επιπέδου διαβίωσης για τους περισσότερο ευάλωτους του κόσμου», δήλωσε η γενική διευθύντρια του WEF Σαάντια Ζαχίντι σε ανακοίνωση που συνοδεύει τα συμπεράσματα της έρευνας.

davos

Μεταξύ άλλων, όλοι οι επικεφαλής οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν ασθενή ή πολύ ασθενή ανάπτυξη το 2023 στην Ευρώπη, ενώ το 91% αναμένει ασθενή ή πολύ ασθενή ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Κατά την προηγούμενη έρευνα, τα αντίστοιχα στοιχεία ήταν 86% για την Ευρώπη και 64% για τις ΗΠΑ.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η έρευνα του WEF έδειξε μεγάλες περιφερειακές διαφοροποιήσεις. Το ποσοστό που αναμένει υψηλό πληθωρισμό το 2023 κυμαινόταν από μόλις 5% για την Κίνα έως 57% για την Ευρώπη, όπου ο αντίκτυπος από την αύξηση στις τιμές ενέργειας την περασμένη χρονιά έχει εξαπλωθεί στην ευρύτερη οικονομία.

Άλλο ένα σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι οι επικεφαλής οικονομολόγοι αναμένουν ότι το παγκόσμιο τοπίο θα συνεχίσει να συνιστά μία πρόκληση για τις επιχειρήσεις. Το 100% των ερωτηθέντων αναμένει ότι οι παγκόσμιες γεωπολιτικές τάσεις θα συνεχίσουν να επανασχεδιάζουν τον χάρτη της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας με νέες γεωπολιτικές ρωγμές και ρήγματα.

Ένα θετικό μήνυμα είναι ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα δεν αναμένεται να προκαλέσουν σημαντική επιβράδυνση στην επιχειρηματική δραστηριότητα το 2023.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.